Montenegrossa luvassa tuomio vallankaappauksen valmistelusta

Montenegrossa oikeuden on määrä antaa tänään tuomio jutussa, jossa yhteensä 14 ihmistä on syytteessä aseellisesta vallankaappausyrityksestä Venäjän tuella vuonna 2016.

Syytettyjen joukossa on muun muassa kaksi Venäjä-mielistä oppositiojohtajaa, Andrija Mandic ja Milan Knezevic, joita uhkaa kahdeksan vuoden tuomio.

Lisäksi syytettynä on useita serbejä ja kaksi poissaolevana tuomittavaa venäläistä, jotka syyttäjän mukaan ovat vakoojia.

Syyttäjän mukaan syytetyt kuuluivat järjestäytyneeseen ryhmään, joka toimi tarkasti laaditun suunnitelman mukaan ja kurinalaisesti.

Oikeuskäsittely poikinut runsaasti kysymyksiä

Liki kaksi vuotta kestänyt oikeuskäsittely on kuitenkin herättänyt myös runsaasti kysymyksiä. Niistä tärkein koskee aseita, joita ryhmällä oli syyttäjän mukaan runsaasti. Aseita ei kuitenkaan ole koskaan löydetty, mikä johtuu syyttäjän mukaan siitä, että ne kuljetettiin nimeämättömään naapurimaahan ja heitettiin järveen.

Montenegron entinen oikeusministeri Dragan Soc on kutsunut syyttäjän väitteitä "uskomattomiksi".

Lisäksi yksi syyttäjän keskeisistä todistajista on oikeudenkäynnin jälkeen perunut todistuksensa.

Montenegron Venäjä-mielisen opposition mukaan oikeudenkäynnissä on kyse noitavainosta. Oppositio on muistuttanut, että pääministeri Milo Djukanovic, joka on johtanut maata vuodesta 1991, olisi todennäköisesti hävinnyt vaalit, jos vallankaappaussuunnitelma ei olisi sopivasti putkahtanut esiin juuri niiden alla.

Lue myös:

    Uusimmat