Mainos

Mönkäre: Nikotiinipurkan kauppamyynti sallittava

Sosiaali- ja terveysministerin mielestä nikotiinipurkalle riittää markkinoita, vaikka sen myynti sallittaisiin apteekkien ohella myös kaupoissa ja kioskeissa.

Sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre puolusti päivällä nikotiinipurukumin ja -laastareiden myynnin sallimista kaupoissa, kioskeissa ja huoltoasemilla. Mönkäreen mielestä uusi järjestely helpottaisi tupakoinnin lopettamista.

- Lääkärinä ei tunnu oikealta, että tupakkaa saa huomattavasti helpommin kuin valmistetta, jonka avulla voi päästä irti eri sairauksiin altistavasta tupakasta, Mönkäre sanoi hengitysliitto Helin tilaisuudessa Mikkelissä.

Mönkäre toivoi, että myyntipisteiden lisäys kannustaa yhä useampia tupakoitsijoita kokeilemaan nikotiinin korvausvalmistetta. Kun tiedetään, että tupakoitsijoista valtaosa haluaisi lopettaa, on ministerin mielestä tehtävä kaikki voitava, jotta ihmisten omaehtoista vieroitusta tupakasta voitaisiin helpottaa. Hallitus on antanut asiasta esityksen eduskunnalle, joka viime kädessä tekee päätöksen.

Apteekkien etujärjestö Apteekkariliitto vastustaa myynnin sallimista muualla kuin apteekeissa. Liiton mielestä se ei ole järkevää, koska tupakoinnin lopettamista yrittävä epäonnistuu helposti, ellei hoitoa jatketa riittävän kauan ja ellei siinä ole mukana terveydenhuollon ammattilaisen tukea. Liitto on vedonnut myös Tanskan kokemuksiin. Siellä tupakointi ei liiton mukaan ole vähentynyt, vaikka korvauslääkkeet tulivat myyntiin kaupoissa. Nikotiininkorvaustuotteiden myynti sen sijaan kasvoi merkittävästi ja niitä käytetään samanaikaisesti tupakan kanssa.

Mönkäre huomautti, että tupakkaa saa nyt ostaa Suomessa yli 40 000 myyntipisteestä, mutta nikotiinipurukumia vain 800 apteekista. Nikotiinivalmisteita on kokeillut vain noin yksi kymmenestä tupakoitsijasta.

- Markkinoita riittää hyvin useammalle toimijalle, Mönkäre rauhoitteli apteekkeja..

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.