Moni kakku päältä kaunis ja herkullinen

Uudet ylioppilaat ja muut kevään juhlijat ovat kyselleet jo kovasti täytekakkujen reseptejä. Takuuvarmasti onnistuvan täytekakun resepti ei ole hankala, jos vain keskittyy ohjeeseen tarkoin. Ohjeen lukeminen etukäteen, raaka-aineiden ja tarvittavien työvälineiden varaaminen esille auttavat onnistuneen lopputuloksen saavuttamisessa. Seuraava ohje kakkupohjan valmistamiseen on laadittu ensikertalaisia varten. Kokeile ja koe onnistumisen elämys!

Sokerikakkupohja

4 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vuoan voiteluun:
Margariinia
Korppujauhoja

1. Voitele pyöreä tasapohjainen kakkuvuoka margariinilla. Kaada vuokaan korppujauhoja ja pyörittele jauhoja vuoassa tiskialtaan päällä niin, että jahot tarttuvat myös vuoan reunoille.
2. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
3. Sekoita kulhossa vehnä- ja perunajauhot sekä leivinjauhe.
4. Riko kananmunat toiseen kulhoon. Lisää sokeri. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi sähkövatkaimella. (Testaa valmis vaahto: Nosta vatkain ylös ja pyöräytä taikinan päälle kahdeksikko vatkaimesta valuvalla taikinalla. Jos kahdeksikkokuvio pysyy taikinan päällä hetken aikaa, on vaahto valmis.) 5. Siivilöi jauhot muna-sokerivaahtoon. Sekoita tasaiseksi puuhaarukalla tai nuolijalla. Sekoita varovasti ja vain sen verran, että taikinasta tulee tasaista. Liika sekoittaminen vähentää kuohkeutta.
6. Kaada taikina välittömästi voideltuun vuokaan.
7. Paista 200 asteisen uunin alaosassa uuniritilän päällä noin 30 minuuttia. (Kakun kypsyyttä voi kokeilla coctailtikulla. Työnnä tikku kakun keskikohtaan. Jos tikkuun tarttuu raakaa taikinaa, jatka kypsennystä)
8. Anna kakun jäähtyä hetken aikaa vuoassa. Kumoa tasaiselle alustalle ja anna jäähtyä loppuun.

Sokerikakun täyttäminen

Sokerikakku täytetään aina täysin jäähtyneenä. Neljän munan kakkupohja leikataan 3 osaan. Kakkulevyt kostutetaan kauttaaltaan (varsinkin kakun reunoilta) pullasudin tai ruokalusikan avulla. Kostuttamiseen käytetään noin 1-2 dl kostutuslientä. Kokeile vaihtoehtoisesti:
- sitruunasoodaa
- vaaleaa marjamehua
- vaniljasokerilla maustettua maitoa
- laimennettua likööriä tai konjakkia

Täytekakun täytteeksi käyvät hillot, marjat ja hedelmät. Täyte ei saa olla liian kosteaa (valuta pakastemarjat ja hedelmäsäilykkeet hyvin). Rahka tuo raikkautta täytteeseen. Rahkan ja kermavaahdon seos on hyvä niin kakun täytteenä kuin kuorrutuksenakin. Näin kakusta ei tule liian makea.

Suomalaisten kestosuosikki on kinuskikakku. Tässä kinuskinkuorrutuksen ohje.

2 dl kuohukermaa
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
1 tl voita

Keitä kerma ja sokereita, kunnes tippa kinuskia kylmään vesilasiin pudotettuna jähmettyy kiinteäksi. Kaada kuorrutus täytetyn kakunpäälle.

Kakkuja perinteisestä kaavasta poiketen

Tässä linkki muutamaan Makuja-sivun kakkuresepteihin. Esittelyssä ohjeen hyvät ja huonot puolet.

Kauralastukakku
+ Kauralastut voi valmistaa etukäteen, eivätkä ne kuormita vähäistä jääkaappitilaa.
+ Kakku on herkullinen ja helppo valmistaa.
- Hieman hankala leikata

Sacherkakku
+ Kakun voi valmistaa ja kuorruttaa reilusti ennen h-hetkeä. Maku vai parane vanhetessaan.
+ Riittoisa ja tuhti kakku
- Melko tuhti pakkaus kevään juhliin. Ei aina lasten mieleen.

Schwarzwaldin kakku
+ Äärettömän maukas ja raikas tuttavuus.
+ Pohjan voi täyttää useammankin päivän etuajassa.
- Valmistukseltaan melko monivaiheinen.

Puolukka-tuorejuustotorttu + Hyvä perusohje tuorejuustokakulle (pohjan piparkakut voi vaihtaa digestive-kekseihin ja puolukan muuhun marjaan tai hedelmään)
+ Kakun voi valmistaa reilusti etukäteen.
+ Raikkaudessaan monien mieleen.

Lue myös:

    Uusimmat