Elfyn Evans järjesti voittojuhlat Toyotalle – näin Suomen MM-rallin päätöspäivä eteni

0:47
Kalle Rovanperä ajoi rajusti ulos Suomen MM-rallissa lauantaina – ohjaamosta painokelvotonta tekstiä.

MM-rallin kauden 2021 kymmenes osakilpailu, Suomen MM-ralli ajettiin päätökseen neljällä erikoiskokeella sunnuntaina. MTV Urheilu seurasi kisan viimeisen päivän tapahtumia hetki hetkeltä.

Pääkuvan video: Kalle Rovanperä ajoi rajusti ulos Suomen MM-rallissa – ohjaamosta painokelvotonta tekstiä.

Kisan voittoon sunnuntaina ajoi kärkipaikalla startannut Toyotan Elfyn Evans. Hän otti myös kisan päättäneeltä Power stage -erikoiskokeelta maksimipisteet.

Palkintokolmikon täydensivät Hyundain Ott Tänak ja Craig Breen.

Paras suomalainen oli Toyotan Esapekka Lappi 4. sijallaan. 

Lauantaina keskeyttänyt Kalle Rovanperä jatkoi kisaa ralli2-säännön turvin. Rovanperän auto ja selkä eivät olleet ulosajon jäljiltä täysin kunnossa, joten hän ajoi sunnuntain erikoiskokeet "kovavauhtisena nuotituksena".

Suomen MM-rallin tulokset:

1. Elfyn Evans Toyota 2.19.13,7
2. Ott Tänak Hyundai +14,1
3. Craig Breen Hyundai +42,2
4. Esapekka Lappi Toyota +58,8
5. Sebastien Ogier Toyota +2.54,4
6. Gus Greensmith Ford +5.02,3
7. Adrien Fourmaux Ford +6.22,9
X. Kalle Rovanperä Toyota + 1.02.51,7
X. Takamoto Katsuta Toyota +1.21.33,5
Keskeyttäneet: Thierry Neuville Hyundai (EK14), Rovanperä (EK10), Katsuta (EK8)

Suomen MM-rallin seuranta:

14.45: MTV Urheilun ralliseuranta hiljenee Suomen MM-rallin osalta. Kiitos seuraajille! Kisan puheenaiheita jatketaan MTV:n verkkosivuilla. 

EK19: Ruuhimäki 11,12 km (Power stage) 

EK19:n (Power stage) tulokset WRC-kuskien osalta:
1. Elfyn Evans Toyota 5.18,9
2. Ott Tänak Hyundai +1,6
3. Esapekka Lappi Toyota +2,8
4. Takamoto Katsuta Toyota +5,6
5. Craig Breen Hyundai +6,6
6. Sebastien Ogier Toyota +9,8
7. Gus Greensmith Ford +10,0
8. Adrien Fourmaux Ford +11,6
9. Kalle Rovanperä Toyota +36,8
Keskeyttäneet: Thierry Neuville Hyundai (EK14)

14.16: Elfyn Evans voittaa Suomen MM-rallin ja ottaa maksimipisteet Power stagelta 1,7 sekunnin erolla! 

14.12: Kisan ensimmäinen suomalainen pohja-aika jää haaveeksi, sillä Tänak tulee 1,2 sekunnilla Lapin edelle. Nyt jännitämme enää Evansin maalintuloa. 

14.09: Breen jää pätkällä tässä vaiheessa kolmanneksi, mutta varmistaa Hyundaille sen historian ensimmäisen palkintosijan Suomen MM-rallissa. Breenille kolmas palkintosija putkeen. "Olen ylpeä. Kolme palkintosijaa putkeen, en voi ymmärtää sitä", Breen kommentoi. 

14.04: Lappi tulee reilun kahden sekunnin erolla Katsuta edelle. Hän on kisassa vähintään neljäs, kuten myös Power stagella. "Mahtava viikonloppu. Pitää olla todella tyytyväinen omaan suoritukseen. Autokin oli erittäin hyvä läpi viikonlopun", hienot näytöt Toyotalle antanut Lappi hehkutti.  

14.01: Ogier jää maalissa kakkoseksi 4,1 sekunnin erolla, joten lauantaina keskeyttänyt Katsuta ottaa vähintään yhden MM-pisteen Power stagelta. "Moottorissa oli jotain häikkää kesken erikoiskokeen", Ogier selitti vauhtiaan. Hän lisäsi myös, että "hän kaipaa jo kunnon kilvanajoa (asvaltilla) tämän tienputsauspaskan sijaan". Ranskalainen oli MM-sarjan johtajana ajovuorossa ensimmäisenä perjantaina, mikä hidastaa vauhtia sorakisoissa. 

13.57: Katsutan aika kestää myös Greensmithin hyökkäyksen, ja myös Ogier on väliajoissa japanilaisen takana.   

13.52: Ford-kuski Fourmaux tulee maaliin ja ottaa hyvin todennäköisesti 7. sijan lopputuloksissa. Katsuta pysyy ek-ajoissa edellä. "Tavoitteena oli päästä maaliin, jotta saamme kokemusta, sillä olimme ensi kertaa täällä WRC-autolla", Fourmaux kommentoi. 

13.45: Nyt on WRC-kuskien vuoro, kisan voitto ratkeaa! Ensimmäisenä matkalla Toyotan Takamoto Katsuta. 

13.44: Teemu Suninen tulee Volkswagenillaan kärkiaikaan 1,6 sekunnin erolla ja samalla luokkavoittoon! Hän lyö Mads Östbergin kokonaiskisassa 15,7 sekunnilla. "Hyvä fiilis. Nyt tuli se, mitä haettiin. Kontrolloimme vauhtia hyvin ja saimme maksimipisteet", Suninen iloitsi ja vahvisti ajavansa Hyundailla kahden viikon päästä Espanjassa.  

13.37: WRC2-luokassa neljäntenä oleva Jari Huttunen tulee kärkiajassa maaliin, mutta hyppää hieman liian rohkeasti hyppyristä ja tulee keula edellä maahan. Hyundai-auton konepellin alta tulee savua. "Tuli liian pitkä hyppy. Yritetään nyt päästä Jyväskylään", Huttunen kommentoi viitaten mahdollisiin vaurioihin. Huttusen on päästävä perille huoltoparkkiin, jotta tuloksena ei ole keskeytys.   

13.25: Ja hypyissä on mittaa iltapäivälläkin! Aamulla 58 metriä autollaan Ruuhimäen päätöshyppyrissä loikannut Griazin hätyyttelee samoja metrimittoja tälläkin kertaa. "En antanut kaikkeani tällä pätkällä, mutta hypyssä halusimme hakea näyttävyyttä", Griazin kommentoi WRC:n haastattelussa. 

13.23: Ruuhimäen pätkän loppusuoralla nähtiin huikeita, kymmenien metrien mittaisia hyppyjä ralliautoilla, kun kuljettajat ajoivat erikoiskokeen ensimmäisen kerran tänä aamuna (video alla). 

1:48
MM-rallitähdet tarjosivat katsojille kymmenien metrien ilmalentoja Ruuhimäen klassikkopätkällä.

13.18: Viimeinen ek käyntiin! WRC2-kuski Griazin lähtee ensimmäisenä matkaan. 

13.13: Lähtöjärjestys viimeiselle ek:lle on se, että kuusi WRC2-luokan kuskia aloittaa, Teemu Suninen heistä viimeisenä. Sen jälkeen vuorossa ovat WRC-kuskit käännetyssä paremmuusjärjestyksessä, Evans viimeisenä. 

12.50: Kalle Rovanperä ei starttaa enää viimeiselle erikoiskokeelle. Hänen nimensä puuttuu Power stagen lähtölistalta. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle. Rovanperä keskeytti kisan lauantaina (video jutun yllä). Hän romutti rytäkässä autoaan ja satutti selkäänsä, eikä hän pystynyt ajamaan täysipainoisesti sunnuntaiaamuna.

EK18: Laukaa 11,75 km

11.46: Vilkaisu MM-pisteisiin paljastaa seuraavaa: Jos kuljettajat tulevat näillä sijoilla maaliin, Toyota varmistaa kuljettajien maailmanmestaruuden, sillä Neuville tai Tänak ei voi enää saavuttaa Ogieria kahdessa jäljellä olevassa kisassa. Riippuen Power stage -pisteistä Evans nousee noin 30 pinnan päähän Ogierista, ja mestaruus ratkaistaan Toyota-kuskien kesken. 

11.37: Suninen lyö Östbergin 4,8 sekunnilla WRC2-luokassa. Sunisen johto kokonaiskisassa on nyt 14,1 sekuntia, joten hyvältä näyttää suomalaisittain.  

11.34: Kokonaiskisan päivitetty tilanne yllä. Rallin viimeinen erikoiskoe (Ruuhimäki) starttaa klo 13.18. Siellä jaetaan Power stage -pisteitä mallilla 5-4-3-2-1.  

EK18:n tulokset WRC-kuskien osalta:
1. Elfyn Evans Toyota 5.25,5
2. Ott Tänak Hyundai +0,2
3. Esapekka Lappi Toyota +1,8
4. Craig Breen Hyundai +4,2
5. Sebastien Ogier Toyota +5,1
6. Takamoto Katsuta Toyota +6,9
7. Gus Greensmith Ford +10,3
8. Adrien Fourmaux Ford +12,4
9. Kalle Rovanperä Toyota +37,7
Keskeyttäneet: Thierry Neuville Hyundai (EK14)

11.31: Evans pohja-aikaan 0,2 sekunnin erolla Tänakiin. Ero on 12,4 sekuntia ennen Power stagea, eli Evans on ajamassa kohti voittoa. 

11.28: Tänak ehtii 1,6 sekunnilla Lapin ajan alle. "Me pidämme nyt enää hauskaa", Tänak kommentoi viitaten Evansin reilun 10 sekunnin johtoasemaan. 

11.23: Lapilta varman väkevää tekemistä, reilut kolme sekuntia Ogieria nopeampi. "Tein yhden pienen virheen, mutta muuten pätkä tuli tosi puhtaasti. Aika kiva", Lappi iloitsi. 

11.20: Ogier alittaa Katsutan kärkiajan 1,8 sekunnilla. "Ihan ok", päätöspätkään paukkujaan säästellyt Ogier totesi lyhyesti.  

11.10: Selkävaivaiselta Rovanperältä taas köröttelyä puoli minuuttia Katsutaa hitaampana. "Hienoa, että on paljon porukkaa katsomassa ja kannustamassa, mutta nyt ei pysty ajamaan niin kuin pitäisi", suomalaistähti sanoi viitaten siihen, ettei aio hyökätä Power stagella.  

11.07: Katsuta ensimmäisenä kuskina maalissa. Japanilaisen mielestä pito ei ollut merkittävästi parempi kuin ensimmäisellä vedolla. Ajaa silti kuusi sekuntia paremmin aamuiseen aikaansa verrattuna. 

11.01: Ja taas mennään! Ohjelmassa kisan toiseksi viimeinen pätkä, Laukaan erikoiskoe toistamiseen. Tänak valloitti pohja-ajan ensimmäisellä kerralla tänä aamuna. 

EK17: Ruuhimäki 11,12 km

10.21: WRC2-luokan venäläiskuski Nikolai Griazin pisti vielä paremmaksi loppuhypyssä: Volkswagen-auto viiletti 58 metriä ilmassa! 

10.17: WRC2-luokan kärjessä Suninen teki hieman lisää eroa Östbergiin. Ero nyt suomalaisen eduksi 9,3, kun jäljellä on kaksi pätkää. 

10.10: Rallin kokonaistilanne päivitetty ylle. Kuten Tänakin totesi: rallin voiton lipsahtaminen virolaisella vaatisi jo virheen Evansilta. Seuraava erikoiskoe, Laukaan uusintaveto, starttaa klo 11.01.    

EK17:n tulokset WRC-kuskien osalta:
1. Elfyn Evans Toyota 5.25,5
2. Ott Tänak Hyundai +3,5
3. Craig Breen Hyundai +5,7
4. Esapekka Lappi Toyota +6,6
5. Sebastien Ogier Toyota +7,2
6. Takamoto Katsuta Toyota +10,2
7. Adrien Fourmaux Ford +12,6
8. Gus Greensmith Ford +13,3
9. Kalle Rovanperä Toyota +39,2
Keskeyttäneet: Thierry Neuville Hyundai (EK14)

10.09: Kisan kärkimies Evans tekee pohjat ja lisää johtoaan 3,5 sekunnilla! Nyt vaikuttaa Toyotan kannalta hyvältä. 

10.03: Breen ottaa kärkiajan Lapilta vajaan sekunnin erolla. Irlantilainen ihasteli syksyisiä näkymiä reitin varrella. "Nyt on täydelliset olosuhteet päättää tämä kisa", Breen hehkutti. Ja heti perään Tänak nappaa keula-ajan tallitoveriltaan reilun kahden sekunnin marginaalilla.  

9.59: Lappi kärkeen 1,6 sekunnin erolla Ogieriin. "Hieno keli: aurinko paistaa ja syksyn värit. Tie oli hieman liukas, mutta olenpahan ainakin hereillä", Lappi tunnelmoi. 

9.51: Ford-kuski Fourmaux'n auto otti peräti 57 metrin ilmalennon erikoiskokeen viimeisestä hyppyristä! "Teimme auton perään muutoksia, ja nyt tuntuu paremmalta", ranskalainen kommentoi. 

9.48: Päivän ensimmäiseltä pätkältä tuttu tilanne toistuu: köröttelevä Rovanperä jää Katsutan ajasta 29 sekuntia. "Selkä tuntuu hyvältä, kun ajan hiljaa. Siihen ei ole mitään mahdollisuutta, että taistelisin pisteistä Power stagella, sillä hypyt eivät tee hyvää selälle", Rovanperä kommentoi. Suomalaistähti oli myös nähnyt ystävänsä pätkän varrella ilman paitaa. "Saa nähdä, kun keli lämpenee, että lähtevätkö housutkin jalasta", Rovanperä vitsaili. 

9.38: Kilpailu jatkuu! Katsuta taas ensimmäisenä matkaan hyvin tutulla Ruuhimäen pätkällä, jossa on muutamia isoja hyppyjä. 

EK16: Laukaa 11,75 km

9.22: Päivitys WRC2-luokasta: Teemu Suninen jäi päivän avauspätkällä kolmanneksi, mutta johtaa kokonaiskisaa 5,7 sekunnin erolla Mads Östbergiin. 

9.10: Rallin päivitetty kokonaistilanne on yllä. EK17 (Ruuhimäki) starttaa klo 9.38. 

EK16:n tulokset WRC-kuskien osalta:
1. Ott Tänak Hyundai 5.24,2
2. Elfyn Evans Toyota +0,4
3. Esapekka Lappi Toyota +3,1
4. Takamoto Katsuta Toyota +6,2
5. Craig Breen Hyundai +6,5
6. Sebastien Ogier Toyota +9,0
7. Gus Greensmith Ford +12,1
8. Adrien Fourmaux Ford +15,1
9. Kalle Rovanperä Toyota +41,7
Keskeyttäneet: Thierry Neuville Hyundai (EK14)

9.07: Tänak vie erikoiskokeen nimiinsä 0,4 sekunnin erolla Evansiin. "Ei mennyt kovin hyvin. Minulla on hieman ongelmia pidon kanssa", Evans kommentoi. Breen jäi kärjestä 6,5 sekuntia, joten hänen eronsa Evansiin venähti jo 25,6 sekuntiin. Näyttää siis siltä, että voittotaisto käydään Evansin ja Tänakin välillä. 

9.01: Breen kertoi pyörähtäneensä hieman pätkän aikana, ja hän jää 3,4 sekuntia Lapin ajasta.  

8.59: Tietoa Hyundain Thierry Neuvillesta, joka keskeytti lauantaina. Hän ei starttaa lainkaan sunnuntaina: "Meille tuli heti varoitus vedenpaineesta ja kolme mutkaa myöhemmin näin, että lämpötila nousi nousemistaan. Yritimme ratkaista ongelman, mutta vuoto oli liian iso paikattavaksi ja meidän oli keskeytettävä", Neuville kommentoi. Aiheesta lisää tässä linkissä.  

8.58: Lappi kärkeen 3,1 sekunnin erolla. "Todella liukasta verrattuna eiliseen iltapäivään. Pitää olla varovainen, mutta iltapäivällä tie on parempi", suomalainen totesi.  

8.54: Katsutan kärkiaika kestää myös Ogierin yrityksen. Ranskalainen toiselle sijalle 2,8 sekunnin erolla. "Meillä on iso ero eteen ja taakse, joten ainoa tavoite on ajaa varmasti läpi ja keskittyä Power stageen", Ogier kommentoi. 

8.47: Toisena liikkeelle lähtenyt Rovanperä suorastaan köröttelee. Hän häviää Katsutalle peräti 35,5 sekuntia. Eli ennakkopuheet "kovavauhtisesta nuotituksesta" auto- ja selkävaivojen takia näyttävät pitävän paikkansa. "Ajelemme vain hissun kissun pätkät läpi", Rovanperä kommentoi WRC:n haastattelussa.  

8.35: Kisa käyntiin! Ensimmäisenä matkaan eilen keskeyttänyt Toyotan Takamoto Katsuta. 

Ennakko

8.33: Toyotan mahdollisella tallimääräyksellä Lapin ja Ogierin välillä on spekuloitu. Lappi vihjaili jo tästä lauantain kommenteillaan, mutta koska Lapin suoritusta ei lasketa valmistajien MM-sarjaan, Ogier toisi nykyisellä viidennellä sijallaankin neljännestä sijasta tulevat pisteet Toyotalle. Eli Jari-Matti Latvalan tallimääräys vaikuttaa hyvin epätodennäköiseltä, koska sillä olisi vaikutusta ainoastaan kuljettajien MM-sarjaan, jota Ogier johtaa jo ylivoimaisesti.   

8.13: Palataan vielä hetkeksi lauantain tapahtumiin. Jutun yllä olevalla videolla kuvaa kahden Toyota-kuskin, Takamoto Katsutan ja Kalle Rovanperän ulosajoista. Alla olevalla videolla Esapekka Lappi kommentoi lauantaipäiväänsä ja spekuloi sillä, että joutuuko Toyota antamaan tallimääräyksen. 

1:17
Saako Esapekka Lappi käskyn Jari-Matti Latvalalta sunnuntaina? Suomalaiskuski on lyönyt hyvät näytöt pöytään. 

8.12: Tervetuloa Suomen MM-rallin päätöspäivän seurannan pariin! Sunnuntain ensimmäinen ja kilpailun 16:s erikoiskoe starttaa klo 8.35. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja