MM-kisajärjestäjät tekivät kovan ratkaisun vain tunteja ennen sprinttiä – näin Suomen joukkue reagoi: "Aiheuttaa säätöä"

Planican MM-hiihdot valtava haaste suksitiimille – Suomen huoltopäällikkö Mika Venäläinen kertoo pelin hengen 2:04
Planican MM-hiihdot valtava haaste suksitiimille – Suomen huoltopäällikkö Mika Venäläinen kertoo pelin hengen

Lämmin sää puski Planican MM-hiihtojen kisajärjestäjät tekemään erityisen ratkaisun latujen suhteen.

Vain muutamaa tuntia ennen sprinttikarsintoja järjestäjät ilmoittivat suolaavansa ladut, sillä lumi on poikkeuksellisen pehmeää. Suolaamalla ladun pintaa kovetetaan, jotta sillä on parempi hiihtää.

Suomen miesten sprinttiryhmän valmentaja Ville Oksanen toteaa paikan päällä MTV Urheilulle, että asia osattiin aavistaa.

– Osasimme odottaa tätä, kun huomasimme sään olevan pilvinen aamulla. Lämpötila ei ole käynyt pakkasella yöllä, joten latua suojellaan näin suolauksella, Oksanen sanoi ennen sprintin karsintoja. 

Suolauksella on kuitenkin seurauksia valmistelutyön osalta.

– Tämä aiheuttaa pientä säätöä väline- ja voitelupuolella, mutta olemme valmistautuneet nopeisiin muutoksiin. Ja nyt olosuhteen pitäisi pysyä tasaisempana pitkin päivää, jos aurinko ei ala paistaa.

Norjan televisiolle asiantuntijana toimivan Petter Northugin mukaan ratkaisu on järjestäjiltä täysin oikea. 

– Myös Oberstdorfin MM-kisoissa tehtiin sama ratkaisu pari vuotta sitten. Erona on se, että siellä he ovat asiantuntijoita suolaamisessa. Planicassa ei olla totuttu siihen, Northug sanoo Expressenille.

– Kalibrointi voi olla aivan väärä, Northug jatkoi.

Jos järjestäjät suolaavat latuja liiaksi, lumi pakkautuu kivikovaksi ja muistuttaa Northugin mukaan enemmän luistinrataa. 

Sprinttikarsinnat starttaavat klo 13. Suomen naisten joukkueessa hiihtävät Anne KyllönenJasmi JoensuuJasmin Kähärä ja Johanna Matintalo. Miehissä puolestaan Ville AhonenNiilo MoilanenJoni Mäki ja Lauri Vuorinen

Säätila on Planicassa pilvinen, ja lämpötilan odotetaan nousevan 6-7 plusasteen tienoille. Aivan viime päivien kovimpiin auringonpaistelukemiin ei siis olla luultavasti tänään pääsemässä.

Lue myös:

    Uusimmat