Miten suomalaiset piristyvät syksyn keskellä?

AVA kysyi neuvoja syysmasennukselta välttymiseen. Miten suomalaiset piristävät itseään pimeään syys- ja talviaikaan?

Syksyn tullen säät viilenevät ja valoisat hetket sijoittuvat aikaan, jolloin ollaan töissä. Aamulla on vaikea herätä, koska on vielä pimeää, mutta toisaalta pimeää alkaa olemaan jo töistä lähtiessäkin. Millä tavoin suomalaiset piristyvät tämän ankean vuodenajan keskellä?

Reilusti suurin osa eli kolmasosa vastaajista kertoi liikunnan olevan paras lääke alkavaan syysmasennukseen. Liikunnan avulla piristyvät niin keho kuin mielikin.

– Liikunta auttaa kaikkeen! Siitä tulee ihanan energinen olo, kunhan ensin pääsee alkuun... Jaksaa paremmin, itsetunto kohoaa ja mieli on myönteisempi!

– Liikunta auttaa aina.

– Liikkuminen antaa minulle energiaa ja ulkona oleminen piristää mieltä muutenkin, koska syksyllä luonto on todella kaunis ja mieli lepää kauneuden keskellä.

– Liikun paljon ulkona ja otan aamuisin kirkasvalohoitoa. Se auttaa varmasti.

Myös ystävien rentouttava seura koetaan oivaksi piristysruiskeeksi. 22 prosenttia vastaajista nosti ystävät yli muiden piristysmahdollisuuksien.

Vitamiineja ja lomareissuja

Auringonpaisteen vähennyttyä rajusti syksyisin, alkaa keho huutamaan D-vitamiinia. 12 prosenttia vastaajista kertoikin piristyvänsä vitamiinilisiä popsimalla. 13 prosenttia vastaajista kertoi lähtevänsä auringon perään lomamatkalle.

– Ystävät tai kaikkein mieluiten romanssi ois ihan kiva, jos sellaisia olisi tai löytyisi, mutta paremman puutteessa on siis pakko turvautua vitamiineihin....

– D-vitamiini tekee erityisesti hyvää rankkoina syysaamuina, jolloin ei tekisi mieli nousta sängystä ja lähteä raahautumaan kohti päivän hommia.

– D- ja C-vitamiineja kannattaa popsia enemmän syksyn saapuessa. Sängystäkin pääsee ylös.

– Vitamiineja syömme vuoden ympäri ja liikuttu on aina, mutta mikään ei vedä vertoja marraskuiselle Kanarian kahden viikon aurinkolomalle! Ainakaan meille kuuskymppisille! Vuosi sitten jätettiin väliin jostain kummallisesta älynväläyksestä johtuen ja koko vuosi ollaan katkerasti kaduttu. Kamala talvi, ei kunnon kevättä eikä kesää ja kuluva syksy yhtä sadekautta. Ei aikaakaan kun voimme kääntää kasvomme kohti auringonpaistetta!

Romanssi piristää aina!

Yhdeksän prosenttia vastaajista myönsi pienen syysromanssin olevan toivotuin apu pimeän vuodenajan keskelle. Lämpö ja hellyys kumppanilta auttavatkin unohtamaan syksyisen sään.

– Illat viilenevät, joten mikä olisi ihanampaa kuin uusi kulta lämmittämässä?

– Kun oikein miettii, on jokaiseen syksyyni mahtunut ainakin yksi romanssi. Eikä sen väliä, olenko ollut vapaa vai varattu – yllätysromanssi on löytynyt joka ikinen syksy.

– Pienet romanssit kyllä piristävät, se on tullut huomattua!

11 prosenttia vastaajista kertoi syksyn lämmittäjän löytyvän annettujen vastausvaihtoehtojen ulkopuolelta. Suomalaisten syyspiristäjiin kuuluivat siis myös seuraavanlaiset asiat:

– Uusien syys- ja talvivaatteiden shoppailu auttaa aina! Voi miettiä, miten ihana talvella onkaan verhoutua lämpimiin villapaitoihin ja uuteen paksuun toppatakkiin!

– Lukemalla, tekemällä jotain hyvää ruokaa, viinilasillisella, katsomalla hyvän leffan...

– Kynttilöillä, herkuilla, villasukilla, hyvällä kirjalla ja oman kullan seurakin piristää kummasti...

– Seksi piristää aina.

– Nukkumisella ja sitten, kun on ihan pakko nousta sängystä, niin sitten piristytään kofeiinilla.

– Uusilla vaatteilla, uudella meikkivoiteella ja, jos vaikka jotain uutta hiuksiin saisi. Ja ihana parisuhde olemassa, se jo itsessään piristää.

Kyselyyn vastasi yhteensä 669 henkilöä.

AVA

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja