Mainos

Miten kännykkä toimii tabletin moottorina? MTV3 testasi Asuksen uutuuden

Mobiililaitteiden kirjo on kasvanut lyhyessä ajassa valtavasti: Kauppojen hyllyiltä löytyy nykyään massiivinen määrä erilaisia peruspuhelimia, älypuhelimia ja tablet-tietokoneita.

Tablettien ja älypuhelimien välimaastosta löytyy vielä lisäksi joukko ns. "phablet-laitteita", jotka sijoittuvat käyttötavaltaan älypuhelimien sekä tablettien välimaastoon. Kyseiset laitteet eivät kuitenkaan kuulu suuren kokonsa puolesta suoranaisesti älypuhelimien kategoriaan, mutta toisaalta ne ovat vielä liian pieniä täysiveriseen tabletkäyttöön.

Asus on huomannut tässä asiassa markkinaraon ja kehittänyt mielenkiintoisen tuotteen, joka pyrkii tarjoamaan yhdessä paketissa älypuhelimen ja tabletin ominaisuudet ilman kompromisseja.

Tämä onnistuu tarjoamalla yhdistelmäpaketti, johon kuuluu käytännössä kaksi erillistä laitetta. Ajatuksen ytimessä on Android-käyttöjärjestelmää käyttävä Padfone-älypuhelin, joka voidaan telakoida lisävirtalähteenä ja suurempana näyttönä toimivaan "Padfone Station" -tabletkoteloon.

Telakoitua Padfonea voidaan käyttää täysin tabletin tavoin Stationin 10,1-tuumaisen kosketusnäytön kautta.

Kyseessä on erikoinen toteutus, mutta miten se toimii käytännössä? MTV3 otti asiasta selvää ja testasi Asuksen toiseen sukupolveen ennättäneen Padfone 2 -kokonaisuuden..

Älypuhelimesta riippuvainen tablettirunko

Siinä missä Padfone 2 on täysin itsenäisesti toimiva nykyaikainen älypuhelin, niin Padfone Station -telakointiasema on kuin auto ilman moottoria.

Ilman puhelimen resursseja Station on pelkkä akulla ja näytöllä varustettu tyhjä kotelo. Station herääkin eloon vasta siinä vaiheessa, kun Padfone-puhelin kytketään kiinni laitteen takana olevaan telakkaan.

Padfone 2 -puhelin

PadFone2 Station

Toteutus on erittäin toimiva: Puhdikkaalla neliydinprosessorilla varustettu Padfone 2 liukuu Stationin taakse sulavasti, mutta napakasti. Tablet-tila on käytössä välittömästi, kun puhelin loksahtaa paikoilleen.

Stationiin kytkettynä puhelimen kuva optimoituu automaattisesti tabletkäyttöön soveltuvaksi.

Padfone 2 -puhelimen 4,7-tuumaisen näytön resoluutio on 1280x720 pikseliä. Näytön kuvanlaatu on erinomainen. Samaa voidaan sanoa myös Station-telakointiaseman 10-tuumaisesta, 1280 x 800 tarkkuudella toimivasta näytöstä.

Värit ovat kummassakin tapauksessa kirkkaat eikä häiritsevää taustavalon läpivuotoa esiinny lainkaan. Lisäksi näyttöjen kosketuskäyttö on täsmällistä.

Kummassakin näytössä käytetään sormenjälkiä ehkäisevää pinnoitetta, mutta käytännössä sormenjälkiä tulee nopeasti näkyviin samaan tapaan kuin muillakin kosketusnäyttölaitteilla.

Ajanmukaiset ominaisuudet

Padfone 2:n sisältämä 1,5 GHz:n Qualcommin Snapdragon -neliydinsuoritin toimii ripeästi niin älypuhelin- kuin tabletkäytössäkin.

Muista ominaisuuksista todettakoon 4G-tuki sekä langaton NFC-lähiyhteys.

Puhelimen takakameran tarkkuus on 13 megapikseliä, ja kameralla saa pikaisen testailun perusteella napsittua varsin hyvälaatuisia kuvia. Stationin telakkaan kiinnitettynä puhelimen kameran tarjoama maksimitarkkuus on kuitenkin jostain syystä vain 5,5 megapikseliä.

Stationiin ympätty kaiutin tuottaa puolestaan tabletkoneeksi suorastaan erinomaisen kirkkaan ja puhdikkaan äänenlaadun. Tästä tulee ehdotonta plussaa.

Ja plussaa tulee myös siitä, että yhdistelmälaitteen tapauksessa nettikäyttöön tien päällä ei tarvita kahta erillistä sim-korttia.

Lisävirtaa puhelimelle

Stationin akun avulla voi halutessaan ladata Padfone-puhelimen akkua, jolloin luurin noin 16 tunnin puheaika saadaan kaksinkertaistettua. Station toimii siis tällöin puhelimen latauspakkauksena.

Padfone Station Assistant -asetusvalikon kautta laitekokonaisudelle voi myös valita "Älykäs tila" -asetuksen, jolloin järjestelmä pyrkii käyttämään laitteiden akkuja tasaisesti niiden virtavaraukset huomioiden.

Asetusvalikon kautta voidaan myös määritellä, miten puheluun vastataan puhelimen ollessa kiinni Stationissa.

Koko kokonaisuus saadaan ladattua kätevästi samanaikaisesti yhdellä latausjohdolla, kun Padfone on telakoituna Stationiin.

Kompaktin kokoinen yhdistelmä

Padfone 2 -puhelin painaa 135 grammaa. Älypuhelinkäyttöä ajatellen Padfone 2 onkin erittäin kevyt ja lisäksi mukavan ohut luuri. Puhelimen reunoja kiertävä metallinen kehys antaa hienostunutta vaikutelmaa, ja laite tuntuu mukavalta käsissä.

Padfone Station 2 painaa puolestaan 514 grammaa. Tabletkäytössä yhdistelmälle tulee siis painoa 649 grammaa.

10-tuumaista tablettia ajatellen yhdistelmän kokonaispaino on erittäin maltillinen, sillä se on jopa muutaman gramman kevyempi kuin uusi 9,7-tuumainen Applen iPad. Telakoitu puhelin ei nouse liikaa tabletin pohjasta, ja lisäksi tabletin tausta mukailee puhelimen muotoja sopivasti.

Kummankin laitteen takaosat ovat muovisia, mutta viimeistely on tehty hyvin. Padfone 2:n takakansi on "harjattu" ympyrämuotoon ja Stationin sileäpintainen tausta on kumipinnoitettu paremman otteen saamiseksi.

Kenelle Padfone 2 -kokonaisuus on suunniteltu?

Padfone 2 tuskin tulee uhkaamaan Applen ja Samsungin menestystä rajusti kilpailluilla tabletmarkkinoilla, sillä kyseessä on melko kallis laite: 32 Gt:n tallennuskapasiteetilla varustettu malli maksaa noin 800 euroa. Vertailun vuoksi 32 Gt:n Wifi+cellular -versio iPadista maksaa noin 740 euroa.

Padfone 2 ja Padfone Station -kokoonpanon ehdoton valtti on kuitenkin se, että se tarjoaa samassa paketissa myös kovilla ominaisuuksilla varustetun itsenäisesti toimivan älypuhelimen. Stationin akkua voi myös käyttää matkalla puhelimen lataukseen.

Homma ei kuitenkaan toimi toisin päin, eli täyteen varatulla puhelimen akulla ei voi antaa lisävirtaa takaisin tabletille eikä Station toimi lainkaan ilman siihen telakoitua puhelinta.

Tämä onkin Asuksen yhdistelmän suurin haittapuoli. Moni käyttäjä kun haluaa kuitenkin tabletin ja älypuhelimen toimivan täysin toisistaan riippumattomina laitteina.

Onneksi siirtyminen puhelinkäytöstä tabletkäyttöön ja toisin päin on tehty Padfone-kokoonpanon tapauksessa helpoksi. Padfone 2 onkin erityisen harkinnan arvoinen yhdistelmä siinä tapauksessa, jos olet hankkimassa samaan aikaan uutta älypuhelinta ja tabletlaitetta.

Asus Padfone 2 on tiivistetysti sanoen innovatiivinen ja hyvin toteutettu kokonaisuus, joka tarjoaa käyttäjälle yhdessä paketissa niin älypuhelimen kuin tabletin edut ilman suuria kompromisseja. Plussaa ropisee myös huolellisesta viimeistelystä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.