Miten kananmunan voi korvata ruoanlaitossa?

Ovatko kananmunat loppu jääkaapista tai lähikaupasta? Vaatiiko vegaaninen ruokavaliosi kananmunatonta elämää? Ei hätää! Kananmunan voi korvata ruoanlaitossa monin eri keinoin.

Jos munapula yllättää tai haluat muuten vaan vältellä kananmunien käyttöä ruoanlaitossa, noudata näitä ohjeita:

1. Laatikkoruoat

Erilaisissa laatikkoruoissa kananmunan voi korvata maitojauhe-vesi seoksella:

1 dl maitojauhetta
2dl vettä

Jos maitokaan ei sovi ruokavalioon, munan voi korvata esimerkiksi makaronilaatikossa kevyesti suurustetulla lihaliemellä. Maksa-, porkkana- ja perunalaatikossa kananmunaa ei välttämättä tarvita ollenkaa.

2. Lihapullat ja -murekkeet

Lihapullissa, jauhelihapihveissä, -murekkeessa sekä jauhemaksapihveissä munan sijasta voi käyttää vaikkapa perunasosetta. Saman asian ajaa myös 1-2 rkl perunajauhoja tai maissitärkkelystä.

1 kananmuna = 1dl peruna-, bataatti- tai muuta kasvissosetta

3. Makeat ja suolaiset leivonnaiset

Leivonnaisissa kananmunan voi korvata esimerkiksi erilaisilla hedelmä- ja marjasoseilla tai mehulla. Animalia.fi:n mukaan kasviperäinen kananmunakorvike syntyy maissitärkkelyksestä, leivinjauheesta, öljystä ja vedestä.

1 kananmuna = 1 dl hedelmä- tai marjasosetta

TAI

1 kananmuna =

1 rkl peruna- tai maissitärkkelyystä
1tl leivinjauhetta
1 rkl öljyä
2 rkl vettä

4. Pullat ja letut

Pullataikinasta kananmunan voi jättää kokonaan pois ja pullat voi voidella sokerivedellä tai maidolla. Letut ja pannukakut onnistuvat niin ikään ilman kananmunaa. Kananmunan sijasta voi käyttää myös perunasosetta, perunajauhoja tai vaikkapa maitorahkaa.

Leivonnassa kananmunan voi myös korvata:

1 kukkurallinen ruokalusikallista soijajauhoa
2 ruokalusikallista vettä

5. Kahvikakut ja pikkuleivät

Kahvikakuissa ja pikkuleivissä munan tilalla voi käyttää muhennettua banaania, vaikka se hieman muuttaa makua. Pikkuleipätaikinan saa kohoamaan myös kahdella teelusikallisella omenaviinietikkaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat