Mitä tapahtui loppiaisena Valkoisen talon kulisseissa? Tällaisia asiakirjoja Trump yrittää salata kongressin valtauspäivältä

Yhdysvaltain ex-presidentin Donald Trumpin salaisista, kongressitalon valtaukseen liittyvistä asiakirjoista, on saatu uutta tietoa.

Uutiskanava CNN:n mukaan maan kansallisarkisto kertoi valaehtoisessa vakuutuksessaan eilen, mitkä tuomioistuimen arkistossa olevista muistiinpanoista ja erilaisista asiakirjaluonnoksista Donald Trump on halunnut salata oikeusteitse.

Trumpin haasteen kohteena olevan valiokunnan tehtävänä on tutkia kongressin valtausta.

Salaiset dokumentit sisältävät muun muassa Trumpin esikuntapäällikön Mark Meadowsin 6. tammikuuta käsin kirjoittamia muistioita, Trumpin ja varapresidentti Mike Pencen puhelulokitietoja sekä Valkoisen talon vieraskirjan tietoja loppiaiselta.

Uutta kuvamateriaalia kongressin valtauksesta julki, senaattorit välttivät väkijoukon kohtaamisen täpärästi 1:44
Helmikuussa julkaistiin uutta kuvamateriaalia kongressin valtauksesta 6. tammikuuta, senaattorit välttivät väkijoukon kohtaamisen täpärästi.

Valtauksessa kuoli viisi ihmistä

Trumpia tukevat mielenosoittajat järjestivät loppiaisena mielenosoituksen, joka johti Yhdysvaltain kongressitalon valtaukseen. Kongressissa oli tuolloin käynnissä vuoden 2020 presidentinvaalien valitsijamieskokouksen tulosten vahvistamistilaisuus. 

Tapahtumissa kuoli kaikkiaan viisi ihmistä. Sekä edustajainhuoneen että senaatin yhteisistunto jouduttiin keskeyttämään.

Mistä tapahtui presidentin kansliassa?

Salatut dokumentit voivat CNN:n mukaan paljastaa, mitä tapahtui ja mistä keskusteltiin Yhdysvaltain presidentin kansliassa ennen Washingtonin Capitolin kukkulan tapahtumia ja niiden aikana. Myöskään Trumpin omista liikkeistä ja toimista kyseisenä päivänä ei tiedetä vielä kaikkea.

USA:n kansallisarkiston mukaan asiakirjat olisi julkistettava yleisen edun nimissä, kuten myös nykyinen presidentti Joe Biden on vaatinut. Arkisto voi antaa kiistanalaiset asiakirjat kongressille 12. marraskuuta alkaen, ellei tuomioistuin sitä ennen puutu asiaan.

Washington DC:n käräjäoikeuden tuomari pitää kuulemistilaisuuden Trumpin kanteesta ensi viikon torstaina.

Myös osa Trumpin kannattajista ja tukijoista on alkanut kääntyä Yhdysvaltain edustajainhuoneen kannalle asiassa. Monien mukaan kongressin on saatava kaikki mahdollinen tieto loppiaisen tapahtumista Capitol Hillillä.

Trumpin avustaja halutaan syytteeseen oikeuden halventamisesta

Reilu viikko sitten Yhdysvaltain edustajainhuone kertoi haluavansa Trumpin avustajana toimineen Steve Bannonin joutuvan syytteeseen oikeuden halventamisesta. 

Bannon oli kieltäytynyt aiemmin tulemasta todistamaan kongressin komitean eteen tapahtumista, jotka johtivat kongressitalon valtaukseen 6. tammikuuta.

Bannon ilmoitti salaavansa todistukset ja asiakirjat, kunnes on ratkaistu Trumpin väite siitä, että presidenteillä on etuoikeus pitää tietyt keskustelut avustajiensa kanssa salassa.

Lue myös:

    Uusimmat