Mitä leipoa kevään juhliin? Lue vinkit!

Leivontanurkan Arja Savela käväisi Makuja-osion verkkovieraana ja vastaili lukijoiden kysymyksiin koskien juhlakauden leivonnaisia.

Kysymyksiä sateli Arjalle niin leivonnaisten valinnasta kuin niiden tekemisestätkin. Lue kotitalousopettaja Arjan parhaat vinkit juhlakauden maukkaisiin leivonnaisiin.

Millaiset tarjoilut itse suunnittelisit tämän kevään juhliin, esimerkiksi valmistujaisiin tai ristiäisiin?

– Erilaisia salaatteja, erilaisia pikkusuolaisia ja piirakoita ja kakkupöytä...ylioppilas- tai ristiäiskeksejä unohtamatta.

Jos haluaa perinteisen voileipäkakun tilalle jotain vähän modernimpaa, mitä ehdottaisit?

– Paista lehtitaikinalevyjä sellaisenaan, halkaise ne kypsinä ja laita voileipäkakun tyyppiset täytteet levyjen väliin (esim. savukalaa, yrittikasvisseosta tms.)

Jos kakku tai leivos meneekin pilalle, niin mikä olisi juhlapäivän viimehetken vinkkisi tunarikokille? Miten saan nopeasti tehtyä jotain hyvää, vaikka olen huono kokki?

– Varaa pakastimeen valmiita leivonnaisia!

Millaista pikkusuolaista voisi tarjota kevään valmistujaisissa?

– Kannattaa tehdä joku isompi piirakka, jolloin siitä riittää mahdollisimman monille. Itse aion tehdä poikani ylioppilasjuhliin esim. parmesaani-ruistikkuja pakasteruistaikinasta, jotka ovat olleet monien juhlien varma suosikki. Samaa voi sanoa perinteisistä karjalanpiirakoista munavoilla

Millainen kakku olisi helppo ja näppärä tehdä mutta kuitenkin myös herkullinen kevään valmistujaisiin?

– Hyvä idea on tehdä kakkulevyt kaurakeksitaikinasta. Tällöin ei tarvitse pohtia lätsähtääkö munakakkupohja. Eli kakkulevyt leivotaan pakaste-kauramurotaikinasta ja ne paistetaan sellaisenaan. Sen jälkeen kakku kootaan kuten perinteinenkin täytekakku. Katso esimerkiksi

Mikä on trendikkäin leivonnainen kesän juhliin?

– Luonnonyrttitäytteiset piirakat ja leivät Katso esimerkiksiLeivontanurkan resepti .

Kuinka kauan voileipäkakku säilyy jääkaapissa – vai kannattaako sitä säilyttää jääkaapissa?

– Riippuen siitä, mitä täytettä käytät, voileipäkakku säilyy 1-3 päivää. Kala säilyy ehkä huonoiten, mutta esimerkiksi aurinkokuivatuilla tomaateilla ja oliiveilla ja fetajuustolla täytetty kakku säilyy kyllä sen kolme päivääkin, kunhan kakkua pidetään kokoajan jääkaapissa. Pieni aika jääkaapissa vain tekee hyvää voileipäkakulle, koska se mehevöityy samalla. Mikäli tarvitset pidempää säilytystä, tee kakku pakastimeen ilman kuorrutusta. Kuorrutta voileipäkakku ennen juhlia

Laihduttajana etsiskelen leivonnaista, johon ei tulisi lainkaan vehnäjauhoja ja valkoista sokeria, mutta joka silti tyydyttäisi makeanhimoni. Löytyiskö vinkkiä terveelliseen keittiöön?

– Ruisjauhoilla leivottu kääretorttu, jossa on käytetty makeutusaineena hedelmäsokeria, tai sen tilalla voi käyttää myös tummaa sokeria on hyvä vaihtoehto makeannälkään. Resepti löytyy myllynparas.fi reseptihausta nimellä "Maukas Ruiskääretorttu"

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja