Mistä EHEC oikein tulee?

Tänään odotetaan varmistusta ihmisiä sairastuttaneen EHEC-bakteerin alkuperästä. Tämänhetkisen tiedon mukaan se on peräisin pavuniduista.

Mitään virallista tietoa tästä ei ole saatu, mutta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Markku Kuusi pitää pavunituja hyvin mahdollisena taudinlevittäjänä.

– Pavunitujen välillä on ennenkin ollut suolistobakteeriepidemioita. Kun ituja käytetään salaatissa, niitä ei kypsennetä. Kuumentaminenhan tuhoaisi EHECin, Kuusi sanoo.

Mistä EHEC-bakteeri sitten pavunituihin on päätynyt?

EHEC-bakteeria kantavat luonnollisesti suolistossaan erilaiset sorkkaeläimet, kuten nauta, lammas ja vuohi.

– Jos viljelyssä käytettävä kasteluvesi on saastunut tällaisen eläimen ulosteella, se on mahdollinen lähde taudille, Kuusi sanoo.

– Toinen vaihtoehto on pellolle levitettävä liete.

EHEC on siis tullut ruokaan jo alkutuotantovaiheessa. Ruuan tuottaja ei sitä voi nähdä, mutta kasteluun ja lannoittamiseen on kiinnitettävä tarkasti huomiota.

Kuusi pitää varmana, että bakteeri on levinnyt nimenomaan ruuan välityksellä. Yhtä selkeästi se on peräisin Pohjois-Saksasta. Käsihygienia auttaa leviämisen hillitsemisessä, mutta Kuusen mukaan se ei tartu helposti ihmisestä toiseen.

– Mitään ruokarajoituksia ei ole myöskään syytä asettaa. Vihannekset täytyy normaalirutiinin mukaisesti pestä hyvin.

Salmonellalle sukua oleva EHEC-bakteeri on tappanut yhteensä 22 henkilöä ja sairastuttanut yli 2 000.

Katso THL:n ylilääkärin Markku Kuusen haastattelu: (Huomenta Suomi 6.6.2011)

Lue myös:

    Uusimmat