Missä viihtyy juhlien diiva tai hurmuri?

Kutsuilla ei ole samantekevää, kuka istahtaa kenenkin viereen. Tee istumajärjestys vieraiden luonteen mukaan!

Kutsuttujen persoonallisuudella on suuri merkitys sille, miten mukavasti pöytäkeskustelut rullaavat. Vaivaantuneet tilanteet ja tulehtuneet välit estetään hyvällä etukäteissuunnittelulla.

Hissukan ja diivan välissä

Juhlien isäntä tai emäntä hallitsee tilannetta. Istumapaikka sijaitsee lähellä keittiötä, jotta lautasten pesu, ruokalajien vaihto ja viinin korkkaus onnistuvat häiriöttä. Isännän tuoli on myös keskeisellä paikalla, josta käsin mahdollisiin vieraiden välisiin ongelmatilanteisiin puuttuminen luonnistuu käytännöllisesti.

Jos kutsuilla on kaksi seremoniamestaria tai isäntäpari, he eivät istu vierekkäin. Isäntien tehtävänä on pitää yllä hyvää tunnelmaa ja kutsua muita mukaan ilonpitoon eikä sulkeutua omiin oloihinsa. Isäntä asettuu juhlien hissukan ja diivan väliin.

Draamakuningattaren pehmentäjät

Bileiden diivailija pitää huolen dramaattisten ja kovaäänisten mielipiteiden laukomisesta. Diivan paikka on pöydän päässä, jossa hän ei onnistu viemään kaikkea huomiota itseensä.

Hiljainen vieras sopii hyvin tämän kailottajan pariksi, sillä silloin ujostelijan ei tarvitse pitää yllä epämukavaa small talkia. Kaunopuheinen hurmuriluonne tulee myös hyvin juttuun kärkeväksikin yltyvän diivan pehmentäjänä.

Silmätikun asema

Porukassa saattaa olla henkilö, jonka elämään on mahtunut käänteitä, joita muut jaksavat revitellä. Huolehdi vieraan viihtyvyydestä äläkä istuta häntä jonkun sellaisen henkilön viereen, joka tuomitsee tai kyseenalaistaa hänet.

Paras paikka juorujen kohteelle on isännän, hurmurin tai ennestään tutun joukkion uuden tulokkaan vieressä. Pahin pöytäkumppani on politisoijaksi äityvä kutsuttu, joka ei kaihda arkoja aiheita.

Kainon kaverit

Ujo vieras saa seurakseen itse turvallisen isännän tai sujuvasti keskustelua luotsaavan hurmurin. Juorujen kohde viihtyy myös vetäytyvämmän persoonan seurassa, sillä hissukka ei uskalla kysellä sopimattomia.

Porukan uuden kasvon tai politisoijan laittaminen kainostelijan seuralaiseksi puuduttaa molemmat tylsyyteen. Isännältä on myös ajattelevaista huolehtia itse vähemmän keskusteluun osallistuvan vieraan viihdyttämisestä.

Charmia kemuihin

Hurmuri saisi keskustelua syntymään vaikka jääveistoksen kanssa. Hän syö ja kehuu vuolaasti jokaista valmistamaasi juhlatarjottavaa. Tilanteen sattuessa hän avustaa äitipuolesi kallisarvoisen silkkipaidan puhdistamisessa dippikastikkeesta tai sammuttaa orastavan keittiöpalon.

Tällaiset tuttavat ovat kullanarvoisia kaikissa pirskeissä, sillä heidät voi huoletta istuttaa kenen tahansa viereen hyvin seurauksin. Juhlien järjestäjän itsensä ei tosin kannata omia häntä, vaan antaa hurmurin tehdä miellyttävä vaikutus muihin kanssajuhlijoihin.

Vaarallisilla vesillä

Jutustelu pysyy mielenkiintoisena, kun mukana ilonpidossa on politisoija. Kantasolututkimuksen käänteet ja kansallisen turvallisuuden kiemurat eivät voisi kuulostaa kiehtovammilta kuin tämän loistavan keskustelijan ruotimina.

Valitettavasti hän ei voi vastustaa kiistanalaisia aiheita. Juhlien pään on pysyttävä valppaana muuttamaan vaaralliseksi ajautuvan puheen suuntaa. On sanomattakin selvää, että juorujen kohde tai hiljainen hissukka eivät ole parhaita valintoja rääväsuun vierustovereiksi.

Reippaasti itsekin puheeseen osallistuvat diiva tai porukan viihdyttäjä istuvat sulavasti politikoijan inspiroivaan seuraan. Isäntä voi myös istua lähituntumassa pitämässä tilanteen kehitystä silmällä.

Showmiehen matkassa

Viihdyttäjällä on aina tilausta juhlien elävöittäjänä. Hän on se tyyppi, joka ajautuu jatkuvasti jännittäviin tilanteisiin ja piireihin. Hänellä voi olla myös jokin erityistaito, joka herättää muiden kiinnostuksen. Joukon huomion saa helposti johdatettua viihdyttäjän tarinoihin, mutta hän ei ole diivan tapaan määräilevä.

Juorujen kohde pääsee silmätikun roolistaan tämän showmiehen tai -naisen vieressä. Viihdyttäjän lähistölle sijoitetaan myös hissuttelija. Isännän ei kannata omia tätä bileiden kultakimpaletta, eikä sallia diivan istahtaa tämän viereen kilpailemaan juhlien valokeilasta.

Juhlista löytyy usein myös tyyppi, jonka luonne ei ole vielä selvillä. Porukan uusi tulija, oli hän sitten vanhan tutun tuore heila tai muuten yllättäen mukaan tuotu henkilö, saa paikan seuralaisensa vierestä. Myös juhlien järjestäjän ja kaikkien kanssa toimeentulevan hurmurin ohessa tuntematon kokee olonsa kotoisaksi. Huonoin pari mahdollisesti hiukan hermostuneelle tulijalle on vetäytyjä.

MTV3/realsimple.com

Kuvat: Colourbox, Futureimagebank

Lue myös:

    Uusimmat