Missä on lapsi, joka ikuistui Kekkosen kanssa kuvaan hänen viimeisenä virkapäivänään? – "Ei varmaan montaa lasta ole Kekkonen taputtanut päähän"

Kuka oli lapsi, jota Kekkonen taputti päähän viimeisenä virallisenä päivänään presidenttinä? Vuonna 1982 otetussa kuvassa esiintyvää lasta yritetään paikallistaa tulevaa kirjaa varten.

Suomessa saatiin yksi aikakausi päätökseen vuonna 1982, kun Urho Kekkosen presidentinura loppui kuukausien sairastelujen päätteeksi eroanomukseen.

Viimeisenä päivänään Kekkosta tuli hyvästelemään suuri joukko aikuisia ja lapsia, joista erityisesti yhtä etsitään nyt.

"Taputus tuli sydämestä"

Lehtikuvaaja Peter Jansson sattui olemaan kameransa kanssa paikalla Tamminiementiellä 26. tammikuuta 1982 – samana päivänä, kun Kekkosen presidentinura tuli päätökseensä. 

Paikalla oli kuvaajan lisäksi suuri joukko päiväkotilapsia, joista osa oli vilkuttelemassa Kekkoselle ja osa seuraamassa tapahtumia kauempaa.

Yksi lapsista sai kuitenkin henkilökohtaisemman tervehdyksen presidentiltä.

– Kekkonen oli kävelyllä vartijansa kanssa, kun hän taputti yhtä lapsista päähän. Se oli herttaisesti tehty ja taputus tuli varmasti sydämestä, Jansson toteaa.

Hetki ei ainoastaan ollut herttainen, vaan se myös ikuistui Janssonin kamerarullalle. Syntyi kuva, joka levisi aina Suomen suurimmista sanomalehdistä ulkomaille asti.

Oliko lapsi läheisestä päiväkodista?

Lähes 50 vuotta lehtikuvaajana olleen Janssonin urasta ollaan nyt kokoamassa kirjaa. Kirjanteon aikana tekijöille juolahti mieleen, josko kuvassa ollut pikkulapsi olisi mahdollista tavoittaa vielä nykypäivänäkin.

– Minulla on teoria, että lapsi kuului jompaan kumpaan Munkkiniemessä sijaitsevaan päiväkotiin ja oli paikalla päiväkotiryhmänsä kanssa.

Kuvan lapsi olisi siis nykyään arviolta 42–44-vuotias ja käynyt päiväkotinsa joko Elkassa tai Kaartintorpassa Helsingin Munkkiniemessä.

Sosiaalisessa mediassa julkaistusta etsintäkuulutuksesta huolimatta vihjeitä lapsen henkilöllisyydestä ei ole vielä tullut, mutta Jansson pysyy yhä toiveikkaana.

– Ei varmaan montaa lasta ole Kekkonen taputtanut päähän niin, että kuva tapahtuneesta olisi levinnyt laajalle.

Mahdolliset vihjeet kuvan henkilöstä voi lähettää sähköpostiosoitteeseen pasi.kivioja@viestintaluotsi.fi.

Lue myös:

    Uusimmat