Mainos

Mirja-Tuulan käteen jäävistä tuloista lohkeaa kolmasosa – "pelkään eläkeläisten itsemurha-aaltoa"

Hallituksen suunnitellut säästöt saavat eläkeläiset vihaisiksi.

–Pettymys on valtava. Minäkin menetän uusien laskelmien mukaan 158 euroa kuukaudessa asumistuen muutoksen takia. Pelkään jopa itsemurhien lisääntyvän tämän takia, kertoo 67-vuotias Mirja-Tuula Tampereelta.

Hallituksen linjaus muuttaa eläkeläisten asumistuki yleiseksi asumistueksi saa rankkaa kritiikkiä.

– Olen saanut satoja huolestuneita yhteydenottoja ja nyt vetosimme hallituspuolueiden puheenjohtajiin hallitusohjelmakirjauksen perumiseksi. Suomessa on lähes 200 000 eläkeläistä, jotka saavat asumistukea. Kahdella kolmasosalla asumistuki laskee, jos muutos tulee. Keskimäärin vaikutus on 43 euroa kuussa, mutta peräti 47 000 eläkeläistä menettäisi 100–200 euroa kuussa. Se on eläkeläiselle valtava summa, sanoo Eläkkeensaajien Keskusliiton (EKL) toiminnanjohtaja Timo Kokko.

Hallitus tavoittelee yhteensä kymmenen miljardin euron säästöpakettia. Vuoteen 2019 mennessä julkisen talouden leikkaukset nousevat neljään miljardiin euroon ja myöhemmin kuuteen miljardiin euroon. Valtion taloutta sopeutetaan säästöillä, veroilla ja talouden kasvulla. Pääministeri Juha Sipilän mukaan 4,5 miljardin euron leikkaukset "ovat kipeitä ja osuvat kaikkiin"

Säästöillä hautapaikka

Kipeästi eläkeläisten asumistuen muutos iskisi myös tamperelaisen, akateemisesti koulutetun Mirja-Tuulan arkeen.

–Saan eläkettä 848 euroa kuukaudessa. Sen lisäksi eläkeläisen asumistukea 418 euroa. Vuokrani senioritalossa on 755 euroa, joten Kelan uuden laskurin mukaan menettäisin 158 euroa kuukaudessa ja vuodessa 1 896 euroa. Tähän saakka olen saanut olla terve ja menot ovat olleet minimissä, joten olen saanut vähän säästöönkin. Niillä säästöillä voin ostaa vaikkapa hautapaikan. Tulossa on eläkeläisten itsemurha-aalto, ei näin voi tehdä ihmisille, vuodattaa Mirja-Tuula.

Vuokran maksamisen jälkeen Mirja-Tuulalle jää siis käteen nyt noin 500 euroa, josta hän menettäisi leikkausten jälkeen noin kolmanneksen.

Surua ja murhetta 

Mirja-Tuula kertoo myös tuttavastaan, joka on sairaanhoitaja koulutukseltaan. 

– Hän sanoi, että koulutuksensa vuoksi sentään tietää, mitä tabletteja pitää ottaa, jos siltä tuntuu. Monet perussuomalaisten äänestäjät ovat myös erittäin pettyneitä, sillä puolue lupasi pitää heikompiosaisten puolta ja (puheenjohtaja Timo) Soini käänsi takkinsa täysin. Perustuslaissa on monta kohtaa, johon me eläkeläiset voimme vedota. Esimerkiksi "Ihmisarvoinen elämä", sanoo Mirja-Tuula MTV:n Uutisille.

Keinoja kyllä löytyy

– Hallitusohjelma kurittaa eläkeläisiä lukuisilla muillakin konsteilla, on lääkekorvaukset, Kelan palvelumaksut, on energiaveron korotukset, jotka kaikki kohdistuu siihen pienimpään ja heikoimpaan kansalaiseen. Kyllä minun mielestäni sen 123 miljoonaa, jonka hallitus tässä säästää, saisi helposti muualtakin. Se on mitätön summa, kun vertaa moneen muuhun. Henkilökohtaisesti olisin jättänyt esimerkiksi autoveroalennuksen uusille autoille tekemättä. Tai nostetaan sitten vaikka tupakka- ja alkoholiveroa sen verran enemmän, että eläkeläisten saisivat asua omissa kodeissaan, kertoo EKL:n Timo Kokko.

Perusturvan heikennyksistä lisää illan tv-uutisissa.

Juttua muokattu 23.7. kello 7.09: Otsikko muutettiin muotoon "Mirja-Tuulan käteen jäävistä tuloista lohkeaa kolmasosa". Otsikon aiempi väittämä, jonka mukaan "Mirja-Tuulan käteen jäämässä kolmasosa nykytuloista" ei pitänyt paikkaansa. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja