Mainos

Minkkejä on juostu kiinni Kirkkonummella ja tekoa sadateltu

Kirkkonummelaisella minkkitarhalla varhain keskiviikkona vieraillut ryhmä ei ole toistaiseksi antanut kuulua itsestään. Iskuryhmä päästi irti 4 000 minkkiä ja tuhosi niiden sukupuusta kertovat kortit.

Iskuun osallistuneet eivät ilmoittautuneet poliisille keskiviikon aikana puhelimitse eivätkä kirjeitse. Kirkkonummen poliisi on kuitenkin vakuuttunut siitä, että yksi tai kaksi ihmistä ei pysty näin laajaan operaatioon. Isku on tähän asti tehdyistä suurin. Se on myös lähempänä pääkaupunkia kuin yksikään aiemmista iskuista. Vapautusiskun tekijät eivät jättäneet minkkitarhalle viestiä tai seinäkirjoitusta. Poliisi hälytettiin tarhalle viiden aikaan aamulla. Kukaan ei tiedä tarkkaan, millä kellonlyömällä häkit avattiin.

Tom Hellströmin pitämä minkkitarha sijaitsee Piispankylässä Porkkalantien varrella. Vielä illalla ei tiedetty, paljonko minkkejä oli saatu loukkuun ja paljonko päässyt tavoittamattomiin. Osa eläimistä ei lähtenyt ollenkaan karkuun, vaan jäi tarhan pihapiiriin. Valtaosa eläimistä yritti karkuun, mutta kaikki niistä eivät selvinneet hengissä edes metsään asti. Vahingot nousevat useisiin satoihin tuhansiin markkoihin. Lopullisten vahinkojen määrä selviää lähipäivinä. Turkiseläinten kasvattajain liiton toiminnanjohtajan Gustav Smulterin mukaan 4 000 minkin arvo on 600 000-800 000 markkaa.

Seuraukset katastrofaaliset

Kirkkonummen kunnaneläinlääkäri Johan Karlsson arvioi, että iskulla on katastrofaaliset seuraukset.
-Minkit ovat hyvin reviiritietoisia, minkä vuoksi ne alkavat helposti tappaa toisiaan. Jos ne eivät tapa toisiaan, kaikille ei riitä ruokaa, jolloin ne kuolevat nälkään, Karlsson toteaa. Minkit syövät kanoja, kaneja, jäniksiä, kaloja ja lintuja. Karlsson arvelee, että myös kissat ja koirat saattavat jäädä toiseksi minkille.
-Minkki ei todennäköisesti pysty tappamaan koiraa tai kissaa, mutta se voi vahingoittaa niitä pahasti, Karlsson sanoo. Karlssonin ei ole varma, osaavatko minkit saalistaa itselleen ruokaa vai onko tarhaus vienyt niiltä metsästystaidot.

Iskua odotettu

Poliisi on osannut odottaa iskuja eri puolilla maata. -Syksyn pimetessä olemme tarkkana. Lisäksi iskut on usein ajoitettu turkishuutokauppojen aikaan, komisario Lars Grönroos viittaa tiistaina loppuneeseen Vantaan huutokauppaan. Kirkkonummelaiselle minkkitarhalle ei ole tehty iskuja aiemmin eikä tarhaa varoitettu etukäteen iskusta. Sen sijaan Eläinten vapautusrintama EVR on lähestynyt muita suomalaisia minkki- ja kettutarhaajia kirjeellä tiistaina ja keskiviikkona. Kirjeitä on lähetetty sellaisille tarhaajille, joiden tarhoihin on tehty iskuja aiemmin. Kirjeissä neuvotaan tarhaajia lopettamaan elinkeinonsa.

"Jos ette tämän vuodenkaan jälkeen lopeta tarhausta, olemme pakotettuja vastaamaan tähän meidän parhaaksi katsomallamme tavalla. Jos ette suostu pyyntöömme, tarhanne, talonne, kesämökkinne, autonne jne. ovat vapaata riistaa" EVR sanoo kirjeessään.

Suurin tarhaeläinten vapautusisku tähän mennessä

Suomessa ei ole koskaan aiemmin päästetty yhtä monta tarhaeläintä irti kuin viimeöisessä iskussa Kirkkonummella. 4000 eläimen lukua lähentelee viimeviikkoinen minkkitarhaisku Joroisissa, mutta siellä suurin osa eläimistä saatiin kiinni suoja-aidan ansiosta. Noin neljän vuoden aikana eläinaktivistit ovat tehneet kymmeniä iskuja. Eläinaktivismi singahti raketin lailla julkisuuteen vuonna 1995, jolloin kolme nuorta tyttöä päästi kettuja vapauteen Uudessakaarlepyyssä ja Evijärvellä. Samalla luotiin kettutyttö-termi.

Jopa Kauhavan tapausta enemmän julkisuutta sai viime joulukuussa Orimattilassa tehty turkistarhaisku: silloin tarhaaja ampui maillensa tunkeutuneita aktivisteja. Juttu mennee käräjille tämän syksyn aikana. Kuluneen kesän aikana eläinaktivistit ovat suunnanneet iskunsa lähinnä koe-eläinasemille. Esimerkiksi Konnevedellä ja Kuopiossa varastettiin koe-eläimiä. Lisäksi aktivistit leiriytyivät kesällä Karttulan koe-eläinaseman tuntumaan. Leiriytyminen johti poliisitutkintaan, kun aseman omistava Kuopion yliopisto teki kesäkuun alussa leiriläisistä rikosilmoituksen. Yliopiston mukaan laitoksen työntekijöiden pääsyä työpaikalleen oli häiritty.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.