Mainos

Ministeriö haluaa alentaa lääkkeiden tukkuhintoja

Sosiaali- ja terveysministeriö haluaa alentaa lääkkeiden tukkuhintoja. Yksi ministeriön suunnittelemista keinoista on reseptilääkkeiden tukkuhintojen "pakkoalennus".

Lääkekuluja on viimeisen kymmenen vuoden aikana yritetty saada kuriin monin keinoin, muun muassa kouluttamalla lääkäreitä määräämään halvempia lääkkeitä ja laskemalla lääkkeiden arvonlisäveroa. Silti Kelan maksamat lääkekorvaukset kasvavat kymmenen prosentin vuosivauhtia.

Nyt Sosiaali- ja terveysministeriö aikoo ottaa käyttöön järeämmät aseet. Helsingin Sanomien mukaan yksi ministeriön suunnittelema keino on pakottaa lääketehtaat alentamaan lääkkeiden tukkuhintaa. Tämä tapahtuu niin, että reseptilääkkeelle määrätään kohtuullinen enimmäistukkuhinta. Jos lääke maksaa tätä hintakattoa enemmän, sitä ei oteta korvattavien lääkkeiden listalle. Viiden prosentin alennus lääkkeiden tukkuhinnoissa säästäisi valtiolta pari- kolmekymmentä miljoonaa euroa.

Lääketehtaita ei ole aiemmin Suomessa pakotettu alentamaan tukkuhintoja, mutta keino on havaittu toimivaksi muun muassa Hollannissa, Belgiassa ja Espanjassa.

Myös Kelan maksamiin lääkekorvauksiin suunnitellaan muutoksia. Korvausprosenttia aiotaan pienentää, mutta ostokertakohtainen omavastuu poistaa. Sosiaali- ja terveysministeriöstä luvataan, että uudistusten myötä potilaiden kustannukset eivät kasva.

(MTV3)

(Huomenta Suomen uutiset 22.02.2005)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja