Ministeri Tavio: Suomi ei halua tukea kehitysyhteistyöllä maita, jotka tukevat Venäjää

Suomi haluaa jatkossa panostaa kehitysyhteistyössä niihin maihin, jotka eivät tue Venäjän sotaa Ukrainassa. Maanantaina suurlähettiläskokouksessa puhunut ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio (ps.) kertoi, että vielä ei ole tehty linjausta, mitkä kehitysyhteistyön kumppanimaat mahdollisesti karsiutuvat pois.

Ville Tavion mukaan Suomen kehitysyhteistyössä siirrytään kahdenvälisistä maaohjelmista kohti kansalaisjärjestöjen toteuttamaa yhteistyötä. Maaohjelmissa ja pidemmän aikavälin kehitysyhteistyössä puolestaan keskitytään niihin valtioihin, jotka ottavat vastaan omia kansalaisiaan, noudattavat kansainvälisiä sääntöjä eivätkä siten tue Venäjän sotaa Ukrainassa, Tavio kertoi.

– Muistaakseni Venäjän puolesta (YK:ssa) äänestäneitä ei maakumppanuusohjelmissamme edes ole. Mutta siellä on niitä niin sanottuja aidalla istujia, jotka ovat pidättäytyneet äänestämästä, ja näiden kanssa haluamme edistää vuoropuhelua, hän sanoi.

Tavio korosti linjauksen olevan moraalisesti tärkeä, koska Suomen hallitus haluaa osoittaa olevansa vahvasti Ukrainan tukena.

Venäjän suoria tukijoita Ukraina-kysymyksissä on YK:n yleiskokouksissa ollut vain muutamia, mutta äänestyksissä pidättäytyneitä maita on voinut olla joitain kymmeniä.

Petteri Orpo: Kehitysapuleikkaukset edelleen päättämättä: "Kun leikkauksia tehdään, niin tehdään ne oikealla tavalla ja fiksusti" 4:07
Petteri Orpo kesäkuussa: Kehitysapuleikkaukset edelleen päättämättä: "Kun leikkauksia tehdään, niin tehdään ne oikealla tavalla ja fiksusti"

Lue myös:

    Uusimmat