MTV seuraa: Ministeri Matti Ahde saatettiin haudan lepoon – Hilkka Ahde: "Kiitos rakas, olit kaikkeni"

Ministeri Matti Ahde saatettiin viimeiselle matkalleen – tältä muistosaattue näytti 3:45
MTV Uutiset Live seurasi Matti Ahteen hautajaispäivää.

Ministeri Matti Ahteen siunaustilaisuus järjestettiin tänään Kallion kirkossa Helsingissä ja hänet haudattiin Hietaniemen hautausmaalle. Muistosaattue kulki Ahteelle tärkeissä paikoissa.

Ahde saatettiin haudan lepoon hänen omia toiveitaan kunnioittaen.

Ahteiden perheystävä, Oulun emerituspiispa Samuel Salmi suoritti siunauksen. Niin ikään musiikista vastaavat Ahteen tutut ja ystävät. Musiikki oli tärkeä asia Ahteen elämässä, sillä hän oli pitkäaikainen oopperan ystävä ja mukana oopperatalon rakennushankkeessa.

Siunaustilaisuuteen osallistui Ahteen perhettä, ystäviä ja poliitikkoja. Kirkko oli täynnä saattoväkeä ja tunnelma oli harras ja rakastava.

Piispa käytti puhuessaan ilmaisua "meidän Matti" ja kuvaili Ahdetta valoisaksi persoonaksi, jolla oli elämänilo loppuun saakka. 

Nimekäs hautajaissaattue

Paikalla hautajaisissa olivat Ahteen vaimo Hilkka Ahde, pääministeri Sanna Marin, presidentit Tarja Halonen ja Martti Ahtisaari puolisoineen ja rouva Tellervo Koivisto.

Lisäksi hautajaisiin olivat saapuneet muun muassa keskustan pitkäaikaiset kansanedustajat Seppo Kääriäinen ja Eero Lankia, jääkiekkovaikuttaja Kalervo Kummola, eduskunnan puhemies Matti Vanhanen,  ulkoministeri Pekka Haavisto, kuntaministeri Sirpa Paatero, työministeri Tuula Haatainen, pitkän linjan poliitikot Ilkka Kanerva ja Paavo Lipponen sekä eduskunnan 1. varapuhemies Antti Rinne.

Monet vieraat olivat kunnioittaneet Ahteen toivetta ja tuoneet tilaisuuteen mukanaan yhden ruusun.

– Kiitos rakas, olit kaikkeni, Hilkka Ahde sanoi laskiessaan oman kukkansa puolisonsa arkulle yhdessä heidän lastensa kanssa.

Ahteelle jätettiin paljon kukkatervehdyksiä, jäähyväisiä ja pidettiin useita muistopuheita.

– Lukuisat muistokirjoitukset todistavat, että isänmaan mies on poissa, piispa Samuel Salmi sanoi.

Hän lisäsi, että Ahde oli suora, vilpitön ja välittävä mies, joka tunsi vahvaa yhteyttä lapsiinsa vaikka seurasikin heidän elämäänsä välillä kaukaa.

– Oli onni, että Matti sai nähdä lapsenlapsensa syntymän. Se oli toiveiden täyttymys.

Muistosaattue kulkee Ahteelle tärkeissä paikoissa

Siunaustilaisuuden jälkeen Matti Ahde saatettiin kirkosta viimeiselle matkalleen Helsingin Työväentalon, Valtioneuvoston linnan, Eduskuntatalon ja Suomen Kansallisoopperan kautta.

Ahde haudattiin Hietaniemen hautausmaalle.

Muistokulkueen ja hautaanlaskun jälkeen Ahteen läheiset kerääntyvät medialta suljettuun muistotilaisuuteen Suomen Kansallisoopperan Alminsalissa.

Tilaisuuden juontaa Ahteen ystävä ja Europarlamentin jäsen Eero Heinäluoma. Myös muistotilaisuudessa näkyy Ahteen kädenjälki, sillä hän vastasi suunnittelusta itse ennen kuolemaansa. 

SDP:n pitkäaikainen poliitikko Matti Ahde menehtyi 20.12.2019 vakavan sairauden johdosta ollessaan 73-vuotias. Ahteella oli todettu haimasyöpä kaksi vuotta aiemmin.

Lue myös:

    Uusimmat