Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Miltä maito maistui 50 vuotta sitten?

maitolasi ja tyttö kaataa
maitolasi ja tyttö kaataaCopyright Alma Media Oyj 2000
Julkaistu 12.07.2001 12:43

"Oletteko Te nykyaikainen perheenemäntä", haastoi Kotiliedessä Kuivamaito Oy:n mainos vuonna 1959. Maitojauhe oli 1950-luvun mullistava uutuus, jota suositeltiin ratkaisuksi tuolloin vielä yleiseen maidon kesäsäilytyksen ongelmaan. Voimakkaasta mainonnasta huolimatta pulverimaitoa ei hyväksytty ruokatalouteen mutkattomasti. -Maitopulverissa saattoi olla korvikkeen tuntua, sota-ajalta muistettiin munajauheet ja muut, arvelee Raija Riihiluoma Turun Marttayhdistyksestä.

Marttayhdistys valmisti maitojauheruokia keskiviikkona Turussa Kuralan Kylämäessä. Elävän historian kyläksi luonnehditun, Turun maakuntamuseolle kuuluvan Kylämäen heinäkuun näyttely kertoo maitotaloudesta ennen kartonkipurkkia, jääkaappia ja tehomaataloutta.

Sukellus vanhan maitotalouden maailmaan saa ymmärtämään, miksi maitokauppa oli ennen joka korttelissa. Maaseudulla maito kyettiin kesäisin säilyttämään maitohuoneessa, jota piti viileänä talvella järvestä tai joesta haettu jää. Kaupungeissa tätä ylellisyyttä ei ollut, joten ainoaksi vaihtoehdoksi jäi ostaa maito päivittäin. Jääkaapilla oli edeltäjänsä. Suosittu ja melko tehokas kylmäsäilytyskeino oli asettaa maito- tai voiastia pesuvatiin kylmään veteen. Päälle pantiin kuvuksi saviruukku. Ruukku imi ja haihdutti vettä, ja ilma pysyi sen sisällä viileänä.

Purkki tuli markkinoille 1974

maitolasi
maitolasiCopyright Alma Media Oyj 2000

Maitoa myytiin vielä 1950-luvulla yleisesti irtotavarana ostajan omiin astioihin, vaikka lasiset maitopullot olivat jo tulleet markkinoille. Pian huomattiin, että ruskea lasi aiheutti kirkasta vähemmän valohaittoja maidon makuun, ja pullot alettiin tehdä siitä.

Vuosina 1966-67 lanseerattiin pullojen sijaan maitopussit. Ne olivat kuitenkin helposti rikkoutuvia, ja nykyisin käytettävät kartonkipurkit otettiin käyttöön jo 1974.

Maitoa alettiin sodan jälkeen myös jalostaa. Maitopulverin ohella tuotantoon tulivat tiivistetty säilykemaito eli milkki sekä joghurt-maito eli terveyspiimä, jota suositeltiin etenkin heikkovatsaisille.

Jopa vuoden säilyvällä maitojauheella kehotettiin korvaamaan tuore maito lähes kaikessa ruoanvalmistuksessa. Turkulaismartat valmistivat Kylämäessä ruokia, joiden reseptit olivat 1950-luvun Talous-Energa -jauhepakkauksen kyljestä: makaronivelliä, perunamuusia, valkoista sipulikastiketta ja lettuja. -Maitojauheesta voi tehdä kaikkia ruokia, joita nestemäisestäkin rasvattomasta maidosta voi. Keittämistä se ei tosin juuri kestä, Raija Riihiluoma sanoo.

Ruoat ovat tyypillisiä 1950-luvun herkkuja. Etenkin makaronivelli oli tavallista kouluruokaa, jota tosin usein kutsuttiin "matovelliksi" - velli kun tehtiin katkotuista pitkistä makaroneista.

Maito jalostuu jo laktoosittomaksi

Tuskin olisi 50 vuotta sitten arvattu, että maidon säilytys ei ole ongelma eikä mikään verrattaessa maitosokerin aiheuttamaan laktoosi-intoleranssiin. Elintarviketeknologia kehittyy ja Valio lanseeraa ensi syksynä laktoosittoman maidon, joka maistuu tavalliselta maidolta. Yhtiössä kehitetyn fysikaalisen suodatusmenetelmän ansiosta laktoosi eli maitosokeri saadaan poistettua maidosta lähes täysin, sillä uutuustuotteessa sitä on vain 0,01 prosenttia. Teknologisesti monimutkaista laktoosin poistomenetelmää on kehitetty Valion tutkimuslaboratoriossa viiden vuoden ajan. Tuotteen hinta kaupassa nousee vähälaktoosista maitoa kalliimmaksi.

(STT - Elina Teerijoki / Finfood)

Lisää aiheesta:

Älä hypi enää tällä hyppynarulla – Tukesilta varoitusKolme yllättävää faktaa koirien älykkyydestä – "Äärimmäisen vaikea nähdä koirasta"Sipuli kannattaakin pilkkoa näin – mullistavaa!Miten kumppanin pornon katseluun tulisi suhtautua? "Voitaisiin nähdä enemmän mahdollisuutena"Positiivisia uutisia: Nuorilla pyyhkii aiempaa paremminEliniän kasvu hidastuu – ennusteet satavuotiaaksi elämisestä uusiksi
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 09:15
    Takaisinvedot

    Älä hypi enää tällä hyppynarulla – Tukesilta varoitus

  • 08:19
    Koirat

    Kolme yllättävää faktaa koirien älykkyydestä – "Äärimmäisen vaikea nähdä koirasta"

  • 07:46
    Ruoka

    Sipuli kannattaakin pilkkoa näin – mullistavaa!

  • 06:31
    Nettiporno

    Miten kumppanin pornon katseluun tulisi suhtautua? "Voitaisiin nähdä enemmän mahdollisuutena"

  • Eilen19:30
    Nuoret

    Positiivisia uutisia: Nuorilla pyyhkii aiempaa paremmin