"Oletteko Te nykyaikainen perheenemäntä", haastoi Kotiliedessä Kuivamaito Oy:n mainos vuonna 1959. Maitojauhe oli 1950-luvun mullistava uutuus, jota suositeltiin ratkaisuksi tuolloin vielä yleiseen maidon kesäsäilytyksen ongelmaan. Voimakkaasta mainonnasta huolimatta pulverimaitoa ei hyväksytty ruokatalouteen mutkattomasti. -Maitopulverissa saattoi olla korvikkeen tuntua, sota-ajalta muistettiin munajauheet ja muut, arvelee Raija Riihiluoma Turun Marttayhdistyksestä.
Marttayhdistys valmisti maitojauheruokia keskiviikkona Turussa Kuralan Kylämäessä. Elävän historian kyläksi luonnehditun, Turun maakuntamuseolle kuuluvan Kylämäen heinäkuun näyttely kertoo maitotaloudesta ennen kartonkipurkkia, jääkaappia ja tehomaataloutta.
Sukellus vanhan maitotalouden maailmaan saa ymmärtämään, miksi maitokauppa oli ennen joka korttelissa. Maaseudulla maito kyettiin kesäisin säilyttämään maitohuoneessa, jota piti viileänä talvella järvestä tai joesta haettu jää. Kaupungeissa tätä ylellisyyttä ei ollut, joten ainoaksi vaihtoehdoksi jäi ostaa maito päivittäin. Jääkaapilla oli edeltäjänsä. Suosittu ja melko tehokas kylmäsäilytyskeino oli asettaa maito- tai voiastia pesuvatiin kylmään veteen. Päälle pantiin kuvuksi saviruukku. Ruukku imi ja haihdutti vettä, ja ilma pysyi sen sisällä viileänä.