Miltä maito maistui 50 vuotta sitten?

"Oletteko Te nykyaikainen perheenemäntä", haastoi Kotiliedessä Kuivamaito Oy:n mainos vuonna 1959. Maitojauhe oli 1950-luvun mullistava uutuus, jota suositeltiin ratkaisuksi tuolloin vielä yleiseen maidon kesäsäilytyksen ongelmaan. Voimakkaasta mainonnasta huolimatta pulverimaitoa ei hyväksytty ruokatalouteen mutkattomasti. -Maitopulverissa saattoi olla korvikkeen tuntua, sota-ajalta muistettiin munajauheet ja muut, arvelee Raija Riihiluoma Turun Marttayhdistyksestä.

Marttayhdistys valmisti maitojauheruokia keskiviikkona Turussa Kuralan Kylämäessä. Elävän historian kyläksi luonnehditun, Turun maakuntamuseolle kuuluvan Kylämäen heinäkuun näyttely kertoo maitotaloudesta ennen kartonkipurkkia, jääkaappia ja tehomaataloutta.

Sukellus vanhan maitotalouden maailmaan saa ymmärtämään, miksi maitokauppa oli ennen joka korttelissa. Maaseudulla maito kyettiin kesäisin säilyttämään maitohuoneessa, jota piti viileänä talvella järvestä tai joesta haettu jää. Kaupungeissa tätä ylellisyyttä ei ollut, joten ainoaksi vaihtoehdoksi jäi ostaa maito päivittäin. Jääkaapilla oli edeltäjänsä. Suosittu ja melko tehokas kylmäsäilytyskeino oli asettaa maito- tai voiastia pesuvatiin kylmään veteen. Päälle pantiin kuvuksi saviruukku. Ruukku imi ja haihdutti vettä, ja ilma pysyi sen sisällä viileänä.

Purkki tuli markkinoille 1974

Maitoa myytiin vielä 1950-luvulla yleisesti irtotavarana ostajan omiin astioihin, vaikka lasiset maitopullot olivat jo tulleet markkinoille. Pian huomattiin, että ruskea lasi aiheutti kirkasta vähemmän valohaittoja maidon makuun, ja pullot alettiin tehdä siitä.

Vuosina 1966-67 lanseerattiin pullojen sijaan maitopussit. Ne olivat kuitenkin helposti rikkoutuvia, ja nykyisin käytettävät kartonkipurkit otettiin käyttöön jo 1974.

Maitoa alettiin sodan jälkeen myös jalostaa. Maitopulverin ohella tuotantoon tulivat tiivistetty säilykemaito eli milkki sekä joghurt-maito eli terveyspiimä, jota suositeltiin etenkin heikkovatsaisille.

Jopa vuoden säilyvällä maitojauheella kehotettiin korvaamaan tuore maito lähes kaikessa ruoanvalmistuksessa. Turkulaismartat valmistivat Kylämäessä ruokia, joiden reseptit olivat 1950-luvun Talous-Energa -jauhepakkauksen kyljestä: makaronivelliä, perunamuusia, valkoista sipulikastiketta ja lettuja. -Maitojauheesta voi tehdä kaikkia ruokia, joita nestemäisestäkin rasvattomasta maidosta voi. Keittämistä se ei tosin juuri kestä, Raija Riihiluoma sanoo.

Ruoat ovat tyypillisiä 1950-luvun herkkuja. Etenkin makaronivelli oli tavallista kouluruokaa, jota tosin usein kutsuttiin "matovelliksi" - velli kun tehtiin katkotuista pitkistä makaroneista.

Maito jalostuu jo laktoosittomaksi

Tuskin olisi 50 vuotta sitten arvattu, että maidon säilytys ei ole ongelma eikä mikään verrattaessa maitosokerin aiheuttamaan laktoosi-intoleranssiin. Elintarviketeknologia kehittyy ja Valio lanseeraa ensi syksynä laktoosittoman maidon, joka maistuu tavalliselta maidolta. Yhtiössä kehitetyn fysikaalisen suodatusmenetelmän ansiosta laktoosi eli maitosokeri saadaan poistettua maidosta lähes täysin, sillä uutuustuotteessa sitä on vain 0,01 prosenttia. Teknologisesti monimutkaista laktoosin poistomenetelmää on kehitetty Valion tutkimuslaboratoriossa viiden vuoden ajan. Tuotteen hinta kaupassa nousee vähälaktoosista maitoa kalliimmaksi.

(STT - Elina Teerijoki / Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja