Mainos

Miljoonat jäivät Ranskassa pois töistä

Ranskassa järjestettiin tänään lakkoja vastalauseena hallituksen päätökselle poistaa helluntaita perinteisesti seurannut vapaapäivä.

Ranskan julkinen liikenne seisoi lähes sadassa kaupungissa, postitoimistot ja kaupungintalot olivat suljettuja eikä kouluissa ollut juuri opetusta, kun ranskalaiset lakkoilivat tänään arkipyhään liittyvän kiistan vuoksi. Kyselyjen mukaan yli puolet maan työvoimasta piti vapaapäivän ja uhmasi siten hallituksen kehotuksia työskennellä perinteisenä arkipyhänä.

Viime vuonna säädetyn lain mukaan helluntaivapaan poistolla oli tarkoitus kerätä kaksi miljoonaa euroa vuodessa erityiseen rahastoon, jolla on tarkoitus auttaa vanhuksia ja vammaisia. Ajatus "Solidaarisuuden päiväksi" nimetystä uudesta työpäivästä syntyi, kun 15000 vanhusta kuoli vuoden 2003 helleaallossa.

Huolimatta hallituksen kampanjoinnista vanhusrahastojen perustamiseksi yli kaksi kolmasosaa ranskalaisista sanoi vastustavansa työskentelyä 1800-lopulta asti vietettynä vapaapäivänä.

Ammattiliitot hyödynsivät ranskalaisen vastarintamielialan kehottamalla työntekijöitä lakkoilemaan. Pariisissa metro ja linja-autot kulkivat normaalisti, ja myös maan rautatieliikenne toimi häiriöittä.

Maaseudulla koulut sen sijaan olivat lähes tyhjiä, kun opettajien ammattijärjestö lakkoili. Hallitus ei myöntänyt solidaarisuuspäivää virheeksi, sillä monet työntekijät pitivät silloin säännöllisen vapaan.

-Kyselyt osoittavat, että vain 14 prosenttia (pois töistä jääneistä) ihmisistä oli tosiasiassa lakossa, hallituksen tiedottaja Jean-Francois Cope sanoi.

(MTV3-AFP-STT)

(Huomenta Suomen uutiset 16.05.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.