Mainos

Miljardööri vei kirjailijoilta kesäkodin

Suomen rikkain mies Poju Zabludowicz on ostanut WSOY:n perinteikkään kesäparatiisi Suvikunnan.

Runsaan 10 hehtaarin tila ja runsaan 100 ihmisen majoitustilat siirtyivät Poju Zabludowicz Children´s Settelement -säätiölle huhtikuun alkupuolella.

Hintaa osapuolet eivät kerro. Niin mekkalointi- kuin rauhoittumispaikkaa jää kaipaamaan suuri osa maamme tunnetuimmista kirjailijoista.

Suvikunta sijaitsee Sarvisalon saaressa, vajaan 90 kilometrin päässä Helsingistä itään. Suvikunta ei ole ensimmäinen salaperäisen Pojun ostos saarella, hänellä on oman kesähuvilansa ja saaren kauniin kartanon lisäksi omistuksessaan lukuisa määrä muitakin kiinteistöjä. Mitä hän kiinteistöllä tekee, siitä Poju ei ole puhua pukahtanut. Eikä hän ole virkkanut mitään juuri muustakaan, sillä hän ei anna haastatteluja.

- Koska niistä on hyötyä medialle, mutta ei minulle, kuten hän on itse todennut.

Suvikunta ei ole nykyaikaa

Sanoma Oyj, WSOY:n nykyinen isäntä, päätti luopua Suvikunnasta, koska se ei enää vastaa nykyajan vaatimuksia.

- Päärakennuksessa on hometta ja lahoa, eivätkä kesäkäyttöön tarkoitetut muutkaan rakennukset enää täytä nykyajan vaatimuksia, kertoo Jyri Ahti, Sanoma Learning&Literature -osaston kehitysjohtaja.

- Remontti olisi tullut maksamaan useampi satatuhatta euroa, eikä kiinteistön korjaustyö siten olisi ollut mielekästä, Ahti perustelee edelleen.

Aivan tuuliajolle eivät WSOY:n kirjailijat sentään jää, sillä Suvikuntaan kuuluvasta Yrjölän talosta on tehty pitkäaikainen vuokrasopimus. Jari Tervo pääsee siis humpalle saaristoon tästedeskin.

- Ostaja vakuutti meille, että Suvikunta tulee säilymään kulttuurikäytössä tulevaisuudessakin ja että paikka kunnostetaan, toteaa Sanoma Oyj:n kiinteistöjohtaja Pentti Katainen.

- Meillä on tiloja niin Rukalla, Himoksella, Äkäslompolossa kuin Teijossakin, joten henkilökunnan mahdollisuudet rentoutumiseen ja viihtymiseen ovat siten itse asiassa vähintäänkin monipuolisemmat kuin ennen, hän jatkaa.

Omistajilla yhteisiä piirteitä

Suvikunnan historia on ollut värikäs alusta asti. Vuonna 1906 tilan osti professori Hermann Friedman, jolla oli rahaa nykyisännän lailla. Ainakin omasta mielestään:

- Ennen Suomenlahdesta kala loppuu kuin minulta rahat, oli Friedmanin mielilauseita.

Friedman muutti sittemmin Lontooseen ja teki konkurssiin vuonna 1942. WSOY osti tilan huutokaupasta seuraavana vuonna. Myös Poju asuu Lontoossa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.