Miksi poikia syntyy enemmän kuin tyttöjä? Lue selitys

Maailmanlaajuisesti poikavauvoja syntyy 107 jokaista sataa tyttövauvaa kohti. Miksi? Lifeslittlemysteries.com selvitti syyt miesten suurempaan lukumäärään.

Miksi poikia syntyy enemmän kuin tyttöjä? Yksi syy ovat sukupuoleen perustuvat abortit, joita tehdään esimerkiksi Kiinassa ja Intiassa. Joissain kulttuureissa poikavauva on edelleen tyttöä halutumpi, ja jopa Suomesta löytyy vanhan kansan sananlasku "tyttö syntyi, tyhjä syntyi".

Vaikka sukupuolen vuoksi tehtävät abortit otettaisiin huomioon, miehiä syntyy silti enemmän kuin naisia. Moni asia vaikuttaa siihen, hedelmöittääkö munasolut X- vai Y-kromosomilla varustettu siittiö. Vanhempien ikä, ympäristö, stressi ja jopa naisen ovulaatiokierto voivat vaikuttaa asiaan.

Jotkut väestötieteilijät uskovat, että miehiä syntyy enemmän, koska näin luonto yrittää tasoittaa miesten ja naisten määrää. Miespuoliset jälkeläiset kohtaavat naisia enemmän terveysongelmia, ja miehet myös tappavat toisiaan naisia useammin ja ottavat naisia enemmän riskejä.

Miksi miehiä ja naisia pitäisi olla saman verran?

Kokonaisväestössä tasapaino säilyy, sillä sataa naista kohden on tarjolla 101 miestä. Miksei syntyvien miesten ja naisten määrä siis ole tasoissa?

Itse asiassa se on – ainakin Amerikassa, Euroopassa ja Australiassa. Epäsuhta sukupuolten määrässä toisiinsa nähden voikin johtua naispuolisten sikiöiden abortoinnista, joka mainittiin jo aiemmin.

Lienee myös huomionarvoista miettiä, miksi miehiä ja naisia pitäisi ylipäätään olla saman verran. Mies tuottaa elämänsä aikana lukemattomia siittiöitä samalla, kun naisen tuottamien munasolujen lukumäärä on rajallinen. Eikö miehiä siis voisi olla vähemmän?

Eräs hyväksytyistä selityksistä miesten ja naisten määrälle on evoluutiobiologi SirRonaldFisherin alulle panema teoria. Jos miehiä todella syntyisi vähemmän kuin naisia, tämän teorian mukaan sukupuolten tasapaino säilyisi siksi, että miehillä olisi tässä tilanteessa naisia paremmat pariutumismahdollisuudet. Miehiä synnyttävillä naisilla olisi siten enemmän lapsenlapsia, ja koska miehiä tuottavat geenit leviäisivät, miespuolisten jälkeläisten syntymisestä tulisi vähitellen aina vain yleisempää.

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja