Mainos

Mikael Jungner: Nokia back in business!

SDP:n puoluesihteeri, kansanedustaja ja iPhone-fani Mikael Jungner ei suostu käyttämään eduskunnan tarjoamaa kännykkää eikä tietokonetta. Hän vannoo Applen nimiin.

Eduskunnan kansanedustajille tarjoama Nokia E7 on ehtinyt hankkia talossa rutkasti huonoa mainetta ja kritiikkiä muiltakin kuin Jungnerilta.

Hän kuitenkin kehuu Nokian uusia Lumia-nimen saaneita Windows-puhelimia.

– Uusi lippulaivapuhelin näyttää aivan N9:ltä ja se on ihan käypä puhelin. Nyt löytyy laite, joka on verrattavissa Android- ja iPhone-kilpailijoihin. Se on tärkeää.

"Super-useriksi" itseään kutsuva Jungner ei kuitenkaan usko, että nyt julkaistut puhelimet kääntävät asiakasvirran suunnan takaisin Nokialle.

– Tämä ei riitä vielä kääntämään laajassa mittakaavassa Android- ja iPhone-käyttäjiä takaisin, koska varsinkin iPhonen käyttäjien tyytyväisyysprosentti on huikea. Yhtä hyvä tuote ei vielä riitä.

– Nokia-käyttäjiä on maailmassa paljon ja nyt suureksi osaksi häviää peruste vaihtaa Androidiin tai Appleen. Asiakkaiden vuoto varmaan saadaan pysäytettyä.

Puutteita on vielä useita

Nokian ja Microsoftin suurin kompastuskivi on monien mielestä ladattavien ohjelmien pieni määrä. Applen App Storessa ohjelmia on jo yli puoli miljoonaa. Suomen Microsoftin entinen yhteiskuntasuhdejohtaja Jungner pitää ongelmaa merkittävänä.

– Suurin puute on palvelutarjonta. Itse olen käyttänyt iPhonea muutaman vuoden ja tullut siinä ajassa täysin riippuvaiseksi erilaisista applikaatioista.

– Jos Nokian Windows-puhelimet lähtevät myymään, ohjelmatarjontaongelma toisaalta häviää kuin itsestään.

– Toinen tällainen puute on pilvipalvelu-ulottuvuus. IPhone, iPad ja kannettava kommunikoivat saumattomasti keskenään ja jakavat tiedot automaattisesti toisilleen. Sen lyöminen tai siihen vastaaminen on Windows-pohjalla mahdollista, mutta vaatii lisää tekemistä.

Ekosysteemin rakentaminen pahasti kesken

Nokian ja Microsoftin puutteet liittyvät elimellisesti kolmannen ekosysteemivaihtoehdon rakentamiseen. Ekosysteemeillä tarkoitetaan koko sitä laitteiden ja palveluiden joukkoa, jonka parissa ihminen työskentelee, huvittelee ja jakaa kokemuksiaan.

Jotta Googlelle ja Applelle saataisiin vaihtoehto, tarvitaan saumatonta integraatiota Windows-koneiden ja Nokian Windows-puhelinten välillä. Microsoft aloittaa tarjoamalla kaikille Lumia-puhelimille 25 gigatavua Sky Drive -pilvitallennustilaa.

Silti kynnys vaihtaa kerran valitsemastaan ekosysteemistä on hyvin korkea. Junger on samaa mieltä.

– Kynnys vaihtaa Applen ekosysteemistä on korkea juuri siitä syystä, että siihen on investoinut rahaa ja ennen kaikkea aikaa. Osaan varmaan käyttää näitä laitteita unissanikin. Lisäksi olen tyytyväinen, mikä on Nokian kannalta valitettavaa. Ei ole iPhone jättänyt kertaakaan tienpäälle.

– Esimerkiksi Mobitransitin asentamisen jälkeen en ole myöhästynyt yhdestäkään ratikasta. Kun oma elämää kytkeytyy applikaatioiden kautta puhelimeen niin tiivisti, se helpottaa elämää ja säästää huikeasti aikaa. Samasta syystä loikkaaminen toiseen ekosysteemin on kohta yhtä vaikeaa kuin puhekielen vaihtaminen englannista saksaan.

"Edelläkävijät ovat kärsimättömiä"

Nokian uusi mahdollisuus on Jungnerin mukaan erityisesti Internet-ajan edelläkävijöissä.

– Yksi hirveän tärkeä juttu on edelläkävijät, jotka ovat hirveän kärsimätöntä porukkaa. Jos esimerkiksi Apple ei onnistu tuomaan kohuttua iPhone 5 -mallia vajaassa vuodessa markkinoille, on ihan mahdollista, että iso osa edelläkävijöistä kyllästyy ja iPhonesta tulee tylsä.

Monella tapaa Applen iOS-käyttöliittymä on jo vanhanaikainen. Sen graafinen ilme perustuu staattisiin kuvakkeisiin. Nokian Windows-puhelimissa käytetään Microsoftin lanseeraamia "tiiliä", jotka päivittyvät reaaliaikaisesti.

– Mä oon niitä jonkin verran päässyt kokeilemaan ja sanotaanko niin, että ne näyttävät hyvin mielenkiintoisilta.

Nokia on pelissä mukana

Jungnerin mielestä kaikilla nokialaisilla on nyt syytä huoahtaa ja myös vähän onnitella toisiaan.

– Kun katsoo missä jamassa Nokia oli vuoden alussa, niin nousu on ollut huikeaa. Uusi lippulaivapuhelin on kaikkien aplodien arvoinen. Näyttää siltä, että Microsoftin kanssa Nokia saavutti kilpailijansa.

– Toisaalta on myös muistettava, että N9 on erittäin hyvä. Se osoitti, että Nokia olisi luultavasti kyennyt saavuttamaan kilpailijansa myös itse.

– Microsoftin kanssa on kuitenkin ratkaisevasti helpompi rakentaa kilpaileva ekosysteemi.

– Nokia on taas mukana väännössä ja taistossa. Tämä käännös on päivän iso uutinen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.