Mika Häkkinen kohtasi Ayrton Sennan raivopäisyyden juuri ennen F1-legendan kuolemaa: ”Ajattelin, että onpa siinä tonttu kaveri – sitten lennolla juttelimme pitkään”

Mika Häkkiselle viimeinen kohtaaminen Ayrton Sennan kanssa on jäänyt erityisellä tavalla mieleen. Suomalaiskuski onnistui suututtamaan entisen tallikaverinsa perinpohjaisesti tämän kuolemaa edeltäneessä kisassa Japanin Aidassa.

Häkkinen teki silloisen Tyynenmeren GP:n alussa ajovirheen, joka suisti Sennan päin Ferrarilla ajanutta Nicola Larinia. Williamsille mestaruudesta taistelemaan tulleelle brasilialaiselle kyseessä oli jo kauden toinen keskeytys, vaikka auto tiedettiin riittävän nopeaksi voittoihin.

– Jarrutin lähdön jälleen vähän liian myöhään ja törmäsin Ayrtonin autoon. Ayrton ajoi pihalle siitä, ja minä pääsin muistaakseni jatkamaan, Häkkinen muistelee.

– Minua otti vähän päähän. Tiesin, että tein virheen siinä, että tönäisin hänet ulos. Hänellä oli nopea auto ja hän oli mestaruustaistelussa Michael Schumacherin kanssa.

Häkkinen asteli kisan jälkeen Williamsin teknisiin tiloihin aikeissa pyytää tapahtunutta anteeksi. F1-mestarin reaktio yllätti suomalaisen täysin.

– Pahoittelin vain, että hei, mä tein virheen, että sori vaan. Jumankauta, kun hän alkoi huutaa. Kaikki tallin työntekijät olivat siellä, ja hän rupesi rähisemään, Häkkinen ihmettelee.

– Sanoin, että hei, en mä nyt tarkoituksella tätä tehnyt: se oli puhdas ajovirhe. Ajattelin sen jälkeen, että onpa siinä ihan tonttu kaveri. Okei, tämä on kovaa bisnestä, mutta tämä on myös urheilua, ettei siinä nyt hermoja kannata menettää.

Jokin Sennalle jäi tilanteessa painamaan mieltä. Japanista Eurooppaan palatessa kaksikko kohtasi uudelleen. Seuraavaksi edessä oli kotona käyminen, minkä jälkeen suunta oli Imolassa ajettavaan San Marinon osakilpailuun.

– Kun lähdimme pois, hän tuli sitten lentokoneessa moikkaamaan, ja juteltiin pitkät tovit. Uskon, että hänelle tuli vähän omantunnon tuskat, että okei Mika, sä olet kova kuski ja tulet menestymään hyvin. Hän osoitti sen inhimillisyytensä, että hän (ylireagoi), Häkkinen arvelee.

Sennan elämä päättyi traagisesti vapunpäivänä 25 vuotta sitten. Edellisenä päivänä itävaltalainen Roland Ratzenberger oli kuollut ulosajossa samalla radalla, minkä jälkeen Ayrton oli yrittänyt vaikuttaa F1-päättäjiin lajin turvallisuuden parantamiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat