Mikä erottaa kolmen ja viiden tähden vuokramökit toisistaan? Tähtiluokituksissa voi piillä sudenkuoppa tarkkaamattomille

Saako vielä mökin juhannukseksi? 1:56
Löytyykö vielä vapaita vuokramökkejä juhannukseksi? Katso Lomarenkaan toimitusjohtaja Eva Kohosen haastattelu videolta.

Suomessa on yli puoli miljoonaa kesämökkiä. Kaikilla ei kuitenkaan ole omaa kesäpaikkaa. Silloin vaihtoehto on mökin vuokraaminen. Laatuvaatimukset mökkien suhteen ovat viime vuosina jatkuvasti kasvaneet. Suosituimpia ovat kolmen ja neljän tähden mökit. 

Mökkivuokraajan käsikirjan tehnyt Sari Hyvärinen on laatinut mökkien tasoa mittaavan tähtiluokituksen. Yleisimmät Suomessa käytössä olevat luokitukset ovat yhdestä viiteen tähteä.

– Tämä luokitus on käytössä muun muassa Lomarenkaalla ja Nettimökissä. Mökkien tähtiluokitukset on tehty sitä varten, että olisi objektiivinen kriteeri, jota pystyisi hyödyntämään alustasta huolimatta ja vertailemaan mökkejä, Hyvärinen kertoo.

Hänen mukaan tähtiäkin tärkeämpää on, että mökki on aina puhdas ja turvallinen.

Kaikkein halutuimpia kohteita ovat kolmen ja neljän tähden mökit. Hyvärisen mukaan kolmen tähden mökin on täytettävä normaalin asumisen standardit. Viiden tähden mökille vaatimukset ovat tapissa.

– Sen pitää olla todeksi tullut unelma. Sen paremmaksi ei pysty paikkaa saamaan palvelultaan, varustelultaan, sijainniltaan ja toteutukseltaan, Hyvärinen listaa.

Mökkien etsijät saattavat joskus hämmentyä eri luokituksista. Arvioita majoitukselle voivat antaa esimerkiksi omistaja itse, majoittuja tai ulkopuolinen taho. Hyvärinen kehoittaa mökkivuokrauksessa valppauteen.

– On tärkeä tutustua kohteeseen etukäteen. Se tulisi tuoda mahdollisimman selkeästi julki siinä ilmoituksessa, että mihin luokitus perustuu. Onko vieraan antama arvio, onko oma arvio vai onko ulkopuolisen katselmoijan toteama tilanne, Hyvärinen neuvoo.

Mitä tarkoittavat mökkien tähtiluokitukset? 7:15
Asiantuntija  Sari Hyvärinen kertoi MTV Viiden jälkeen -lähetyksessä, mikä erottaa kolmen ja viiden tähden mökit. Katso koko haastattelu videolta.

 


 

Lue myös:

    Uusimmat