Mainos

Miesten vuoro jäi ilman palkintoa

Suomessa on viime päivät jännitetty, tulisiko Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinto pitkästä aikaa Suomeen. Onhan Joonas Berghällin ja Mika Hotakaisen Miesten vuoro jo ehtinyt herättää huomattavaa kiinnostusta maailmalla. Se on myös historian ensimmäinen dokumenttielokuva, joka on valittu Suomen Oscar-ehdokkaaksi. Elokuvalla on nostetta ja kysyntää.

Voitto taas Tanskaan

Saunassa hikoilevista ja sieluaan avaavista suomalaismiehistä veivät voiton rankan lapsuuden marinoimat tanskalaiset veljekset. Thomas Vinterbergin perhetragedia Submarino on kova elokuva menetetystä lapsuudesta, pojista joiden elämä ei miehinä ole lapsuutta yhtään eheämpää. Tahoillaan päihteiden sumentamina kompuroivien veljesten taival on lohduton ja samalla uskomattoman herkästi kuvattu ja näytelty. Palkintonsa ansainnut Submarino ei ole helppo eikä kevyt katsomiskokemus, mieleen juurtuva kyllä.

Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinto on kolmesti mennyt Tanskaan, joka onkin kiistatta Pohjoismaiden vahvin elokuvamaa. Synkkyys tuntuu myös olevan tämän palkinnon kohdalla valttia. Viime vuonna palkittiin tanskalaisen Lars von TrierinAntichrist, joka niin ikään koetteli katsojan sietokykyä. Von Trier ja Vinterberg ovat molemmat dogma-suuntauksen pioneereja.

Miesten vuoro Oscar-finalistiksi?

Seuraavaksi onkin sitten aika jännittää, miten Miesten vuorolle käy, kun viittä Oscar-finalistia seulotaan lukuisten ei-englanninkielisten elokuvien joukosta. Onnea Miesten vuorolle. Samalla voisi ihmetellä, miksi Saara Cantellin taidokasta ja koskettavaa draamaa Kohtaamisia ei ole poimittu suurten elokuvapalkintojen ehdokkaaksi.

3. marraskuuta luovutettava Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinto on suuruudeltaan noin 47 000 euroa. Suomalaisista elokuvantekijöistä palkinnon on saanut ainoastaan Aki Kaurismäki.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.