Mielikuvitusta kehiin – pastaa voi käyttää myös leivonnassa

Pastaa voi käyttää yllättävänkin luovasti. Kotitalousopettaja Arja Elina Laine vinkkaa tänään vietettävän kansainvälisen pastapäivän kunniaksi, miten pastan saa käyttöön aiempaa monipuolisemmin – myös leivonnassa.

Leipominen on siitä antoisaa puuhaa, että reseptejä ei tarvitse noudattaa pilkulleen ja eri ainesosia voi korvata muilla. Kotitalousopettaja Arja Elina Laine vinkkaa, miten esimerkiksi pastan ja pizzan voi yhdistää.

– Pizzapohjan voi tehdä spagetista niin, että painelee kypsän spagetin tai Raketti Spagetin vuoan pohjalle. Siihen sitten vain tomaattisose ja muut täytteet päälle. Jos haluaa, pastaan voi sekoittaa myös kananmunaa, jotta pohjasta tulee tahmeampi.

Jälkiruokana toimivan sydänpastasalaatin voi puolestaan yhdistää vaikkapa kauramurotaikinasta tehtyihin kuppeihin – suolainen pastasalaatti sopii mainiosti rukiisesta taikinasta tehtyihin kuppeihin.

Jos pastanjämiä ei halua heittää pois, voi pienen määrän pastaa heittää halutessaan vaikka sämpylätaikinaan.

– Kannattaa rohkeasti ideoida. Jos piirakan täytteeksi kehotetaan laittamaan esimerkiksi riisiä, miksei sen tilalle voisi laittaa pienikuvioista pastaakin, Savela ehdottaa.

Jälkiruokapöytään sopivat mainiosti makeat omena-luumutäytteiset cannellonit.

Kokeile seuraavia reseptejä!

Kukkapastasalaatti Ruistaikinakupissa

6 annosta alkuruokana

Pakaste Ruistaikinasta teet kätevästi syötävän astian salaatille.

Kipoksi käy uunin kestävä astia, esimerkiksi klassinen Teema-kulho, mutta myös erilaiset silikoni- tai folioannosvuoat tai Amerikan muffinssivuoat ovat käteviä.

Tee salaatista raikas ja kevyt, käytä siihen runsaskuituista kauniin keltaista pastaa.

Keltainen Kukka Makaronin tai Keltainen Sydän Makaronin kauniin keltainen väri tulee kurkumasta ja näin tumma kuitupitoinenkin pasta on kaunista salaatissa.

Ruiskuppi:

1 pkt Myllyn Paras Ruistaikinaa

Salaatti:

3 dl vettä

3 dl appelsiinituoremehua

1 tl suolaa

4 dl Myllyn Paras Keltainen Kukka Makaronia

300 g vihreää parsaa

250 g minitomaatteja (rasia)

n.100 g retiisejä (nippu)

100 g kevätsipulin varsia

100 g (1½ dl) cashewpähkinöitä

100 g (kevyt) fetajuustoa kuutioina

Kastike:

100 g (kevyt) sinihomejuustoa

1 dl (kevyt) kermaviiliä

1–2 rkl sitruuna- tai appelsiinimehua

1 rkl sokeria

1 tl hienonnettua viherpippuria

Valmistusaika: 50 minuuttia

Jaa ruistaikina kuuteen palaan (kumpikin levy kolmeen osaan) ja kauli ne ohuiksi pyöreiksi pohjiksi, halkaisijaltaan noin 20 senttimetrin kokoisiksi. Asettele palat voideltuihin uuninkestäviin vuokiin (esimerkiksi Teema-kulhot). Myös silikoniset kuppimaiset piirasvuoat sopivat tähän hyvin. Pistele pohjat haarukalla.

Paista 225-asteisen uunin keskiosassa 10–15 minuuttia, kunnes taikina saa kauniin värin. Anna ruiskuppien jäähtyä vuoissaan.

Kiehauta vesi ja appelsiinimehu, mausta suolalla. Lisää makaronit ja keitä 6 minuuttia. Appelsiini-mehu-vesiseos voimistaa makaronin keltaista väriä ja antaa makua. Valuta makaronit, mutta ota keitinvesi talteen. Huuhdo makaronit nopeasti kylmällä vedellä lävikössä, jotta ne jäähtyvät.

Kuori ja pilko parsat. Keitä ne makaronien keitinvedessä napakan kypsiksi, noin 3–5 minuuttia. Lohko tomaatit ja retiisit ja pilko sipulin varret. Sekoita kaikki salaatin ainekset keskenään. Valmista kastike. Murusta sinihomejuusto kermaviiliin ja lisää muut ainekset. Sekoita hyvin. Kaada kastike salaatin sekaan. Jaa salaatti jäähtyneisiin ruiskuppeihin. Anna maustua jääkaapissa ennen tarjoilua.

VINKKI: Salaatin syötyäsi voit syödä myös ruiskupin, jossa salaatti tarjottiin.

Pikapizza Americana Pastapohjalla

uunipellillinen

Valmista pizzapohja helpolla tähteeksi jääneestä Raketti Spagetista tai keitä ne nopeasti pizzaa varten.

3 dl raakaa spagettia on 5–6 dl kypsänä

Pizzapohja:

5–6 dl keitettyä Myllyn Paras Keltainen Raketti Spagettia

tai keitettyä Raketti Spagettia

2 kananmunaa

3 dl maitoa

hiven suolaa ja valkopippuria

Tomaattikastike:

1 tlk tomaattimurskaa (400 g)

n. 3 valkosipulinkynttä tai murskaa

2 rkl oreganoa

1 rkl basilikaa

1 tl mustapippuria

Lisäksi täytteeseen:

200 g (savu)kinkkusuikaleita

1–3 dl ananasmurskaa

3–4 dl juustoraastetta (noin 150 g)

2–3 dl sinihomejuustomurua (noin 100 g)

Levitä kypsät Raketti Spagetit isolle uunipellille, joka on vuorattu leivinpaperilla ja voideltu. Kaada päälle maustettu munamaito. Anna hyytyä 225-asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.

Valmista sillä aikaa tomaattikastike sekoittamalla mausteet siihen ja valmistele muut täyteaineet. Levitä tomaattikastike hyytyneelle spagettipohjalle. Ripottele päälle kinkkusuikaleet, ananasmurska ja juustoraaste ja halutessasi murustettu (kylmänä) sinihomejuusto. Paista 225-asteisessa uunissa noin 20 min kypsäksi.

VINKKI: Voit korvata kinkkusuikaleet paistetulla jauhelihalla tai savulohisuikaleilla.

Omena-luumutäytteiset jälkiruoka-cannellonit

noin 4-6:lle

Täyte:

2 rkl voita

2 isoa tai 4 pientä hapahkoa omenaa

4 tuoretta luumua

1 dl (keltaisia) rusinoita

2–3 rkl rommia tai calvadosta

200 g tuorejuustoa (vanilja)

1–2 tl kanelia

½ tl kardemummaa tai inkivääriä

½–1 dl (tummaa) sokeria

Päälle:

1 dl kinuskikastiketta (Valio)

3 dl vanhanajan vaniljakastiketta

1–2 dl maitoa

Tarjoiluun:

vaniljakastiketta

Laita rusinat imeytymään rommiin tms. Kuutioi omenat ja luumut pieniksi kuutioiksi, paista ne voissa pannulla noin 3–5 min, ota pois liedeltä. Sekoita joukkoon tuorejuusto, rusinat liemineen ja leseet sekä maustavat aineet. Maista hyvä mieleinen maku.

Laita täytettä putkien sisään työntäen veitsen kärjellä tai pikkulusikalla. Täytä kaikki putket täyteen ja lado ne laakealle, voidellulle noin 15 x 20 senttimetrin kokoiselle uunivuoalle kahdeksi kerrokseksi sitä mukaa, kun täytät ne.

Kaada putkien päälle kinuskikastike ja vaniljakastike sekä maitoa niin, että putket ovat nesteen peitossa. Paista 225-asteisen uunin alatasolla 20–30 min, kunnes ruoka on pinnaltaan kauniin keltaista.


Reseptit: Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Lue myös:

    Uusimmat