Mainos

Mielenkiintoinen kultaesiintymä löydetty Kiimingistä

Kiimingin ja Haukiputaan rajalta on löydetty hyvin kultapitoinen malmiesiintymä. Kiiminkijoen kummallekin puolelle levittäytyvällä Kumpuselän alueella on myös sinkki-, kupari- ja lyijyesiintymiä. Vielä ei ole varmaa, onko kultaa kaivokseksi saakka.

-Kalliosta on tavattu kultapitoisuuksia, jotka ovat riittävän korkeita kaivostoimintaan. Mutta kairauksilla tarkennetaan, onko siellä kultaa määrällisesti tarpeeksi, Geologian tutkimuskeskuksen Pohjois-Suomen aluetoimiston johtaja Ahti Silvennoinen sanoo.

Kumpuselän alueelta on paikannettu kallioesiintymä, jossa on kultaa 5-60 grammaa tonnissa. Alueelta on löydetty myös viitteitä sinkki-, kupari- ja lyijyesiintymistä. Kultaesiintymä löydettiin elokuussa ja kairaukset aloitettiin viime viikolla. Kairaukset ja maastotutkimukset kestävät koko talven.
-Kesän aikana nähdään, mitkä ovat jatkotoimenpiteet, Silvennoinen sanoo.

Haukiputaan-Kiimingin liuskevyöhykettä on tutkittu 1930-luvulta lähtien. Etsinnät ovat yleensä tyssänneet heikkoihin tuloksiin. Nyt aluetta on tutkimassa GTK:n yhteiskumppanina Oulun yliopiston geologian laitoksen vetämä Pohjois-Pohjanmaan malmiprojekti. Kauppa- ja teollisuusministeriö rahoittaa yliopiston toimintaa erillisellä rahoituksella. Aluetta on koluttu viitisen vuotta. Aikomus on Silvennoisen mukaan saada kokonaiskäsitys alueen mahdollisuuksista.

-Hommat on aloitettu jo ennen sotia, mutta aikaisemmin ei ole kiinteästä kalliosta saatu kultaa kiinni. Todennäköisyys kasvaa, että kaivokseen johtava paikka löytyisi, apulaisprofessori Tuomo Alapieti Oulun yliopistosta toteaa.

Yllättävää Alapietin mukaan oli, että kultaa löytyi kalliosta näin korkeina pitoisuuksina, melkein vasarapelillä. Pitoisuudet ensimmäisissä näytteissä olivat huomattavasti korkeampia kuin Pahtavaaran tai Saattoporan kaivoksilla.
-Mutta onko kultaa vain nyrkinkokoinen möykky, niin se jää nähtäväksi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.