Mainos

Metso aloittaa noin tuhatta koskevat yt:t

Konepajakonserni Metso vähentää työvoimaansa Suomessa kovalla kädellä. Yhtiö kertoo aloittavansa yhteistoimintaneuvottelut, jotka voivat johtaa jopa 1400 työpaikan karsimiseen.

Valtaosa työpaikoista, 900-1200, lähtee paperiteollisuutta palvelevista tehtaista ja yksiköistä 19 paikkakunnalla. Murskauslaitteita valmistavassa Metso Mineralsissa tavoitteena on noin 200 työpaikan vähentäminen.

Paperiteollisuutta palvelevissa yksiköissä neuvottelut koskevat 4700:aa työntekijää ja Metso Mineralsissa kaikkia 1200:aa. Metso työllistää Suomessa 9300 henkeä. Irtisanominen uhkaa siten lähes joka kuudetta yhtiön työntekijää Suomessa.

Toimitusjohtaja Jorma Elorannan mukaan Metso ei ennakoi irtisanomisten kohdistumista ennen neuvotteluja. Ne voivat johtaa myös yksiköiden yhdistämisiin lukuun ottamatta suurimpia tehtaita.

Jyväskylän ja Järvenpään yksiköt jatkavat toimintaansa joka tapauksessa. Supistuksilla pyritään Metson kilpailukyvyn turvaamiseen.

Lakkauttaminen tai yhdistäminen suurempiin yksiköihin on Elorannan mukaan harkittavana Inkeroisissa, Hollolassa, Oulussa, Tampereen telatehtaalla, Turussa, Valkeakoskella ja Varkaudessa.

"Kapasiteetti sopeutetaan kysyntään"

Valmistuskapasiteettia supistetaan Elorannan mukaan, koska massa- ja paperiteollisuuden koneiden ja laitteiden kysyntä on alentunut pysyvästi. Markkinatilanne heikentyi olennaisesti viime syksynä.

- Massa- ja paperiteollisuuden uusien koneiden ja laitteiden kysyntä vähenee pitkäaikaisesi noin kolmanneksella. Kapasiteetti pitää sopeuttaa nykyiseen ja ennustettuun kysyntään, Eloranta sanoi.

Metso Mineralsissa ongelmat johtuvat laskusuhdanteesta.

Saneeraus on Elorannan mukaan tarpeen, koska ilman kilpailukykyä Metso ei saa kauppoja. Silloin tilanne olisi vielä pahempi.

Metso ei ole luopumassa mistään merkittävästä tuotannosta. Tutkimus- ja kehityspanosta ei myöskään vähennetä. Yhtiö haluaa säilyttää globaalin markkinajohtajan aseman.

Johtaja Bertel Langenskiöldin mukaan tilauksia on taantuman takia myös siirtynyt. Tunnetuin hanke on Aracruz Etelä-Amerikassa. On myös muita hankkeita, jotka ovat lykkääntymässä 6-12 kuukaudella.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.