Mainos

Metrosikailusta vuosittain jopa 150 000 euron lasku

Metrossa tapahtuvasta sikailusta aiheutuu vuosittain mittavat kustannukset.

Eniten kustannuksia aiheutuu ilkivallasta ja töhrimisestä. Vuosittain ilkivallasta aiheutuva lasku nousee Helsingin metrossa jopa 150 000 euroon.

– Ja tämä on suoraan veronmaksajan kukkarosta pois, HKL-metroliikenteen vaunukaluston kunnossapidon työnjohtaja Esa Leskinen harmittelee.

– Se tuntuu niin turhauttavalta. Tänään putsaat vainun ja laitat kaiken kuntoon. Ja huomenna se voi olla samassa kunnossa, tai joku muu vaunu on.

"Kun ei näe tai kuule mitään, pääsee helpoimmalla"

Ilkivallan ja sotkujen ehkäisy on metrossa hankalaa. Vartijoita ei riitä joka vaunuun ja muut matkustajat eivät useinkaan uskalla ilkivaltaan puuttua.

– Kun ei puutu mihinkään, eikä ole nähnyt eikä kuullut mitään, niin pääsee kaikista helpoimmalla. Näin se valitettavasti on, vaikka ei pitäisi olla, Leskinen toteaa.

– Ei kukaan uskalla puuttua, jos siellä kolme, neljä heppua heiluu ja sotkee tai tekee jotain muuta. Menepä sinne väliin, niin saat vielä itse turpaasi.

Leskinen arvioi, että vartijoiden näkyminen ja liikkuminen olisi ainoa keino, millä törttöilyä metrossa voitaisiin vähentää. Uusissa automaattimetroissa valvontaa on enemmän, mutta Leskinen ei kuitenkaan usko, että se vähentää automaattisesti ongelmia.

– Automaattimetron myötä jokaiseen metroon tulee oma kameravalvonta. Siitä voidaan ainakin nähdä mitä siellä tehdään, mutta pystytäänkö siihen heti puuttumaan? Tuskinpa vaan.

Valvonnan loputon lisääminenkin on Leskisen mielestä kaksiteräinen miekka.

– Sitten ollaankin poliisivaltiossa, jos joka metrovaunussa on vartija mukana. Eikä minkään valtion rahat edes siihen riitä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.