Meteorologien päänvaiva – pilvisyys vaikeuttaa pakkasten ennustamista

Paikkakuntakohtaiset erot pakkaslukemissa ovat olleet viime aikoina suuria. Pakkaslukemiin vaikuttavat niin pilvisyys kuin pinnanmuodotkin.

Talvisissa, heikkotuulisissa korkeapainetilanteissa lämpötilaerot voivat kasvaa suuriksi niin vaaka- kuin pystysuunnassakin. Kun pilvipeitteen alla pakkasta on vain kymmenisen astetta, voi naapuripaikkakunnalla selkeässä säässä pakkanen paukkua 30 asteessa.

Vaikka aurinko paistaa, se ei keskitalvella vielä juurikaan lämmitä. Lämpö pääsee selkeällä säällä karkaamaan maanpinnalta avaruuteen.

– Tämän säteilyjäähtymisen vuoksi maanpinta kylmenee voimakkaimmin. Tällöin talvisin selkeässä säässä muodostuu usein niin sanottu pintainversio eli lämpötila lähteekin nousuun korkeuden mukana, kun normaalitilanteessa maanpinta on lämpimin ja lämpötila laskee korkeammalle mentäessä. Esimerkiksi laaksoissa pakkasta voi olla yli 30 astetta, mutta tunturinlaella vain kymmenisen astetta, toteaa MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas.

Inversiotilanteissa kaupunkien ilmanlaatu huononee, sillä ilmansaasteet jäävät leijailemaan ohueen kerrokseen maanpintatasolla, eikä ilma pääse sekoittumaan pystysuunnassa.

– Tämän voi havaita hyvin tehtaiden piippujen savuvanasta. Tavallisesti savu nousee piipusta ylöspäin, mutta inversiotilanteessa se jää poukkoilemaan vaakatasossa ja saattaa jopa vajota alemmas, kuvailee Markus Mäntykannas.

Inversiotilanteen purkavat yleensä voimistuva tuuli, lisääntyvä kosteus ja pilvisyys. Pilvet estävät lämpöä karkaamasta ja lämpötila nousee maanpinnalla.

Tarkat pakkaslukemat vaikeita ennustaa

Inversiotilanteita ja pilvisyyttä on talvella hyvin vaikea ennustaa. Lämpötilojen ennustamisessa nämä tilanteet aiheuttavatkin meteorologeille suurta päänvaivaa.

– Pahimmillaan lämpötilaennusteet voivat mennä toistakymmentä astetta pieleen, jos korkeapainetilanteessa pilvisyys ennustetaan väärin. Pilvilautat saattavat olla halkaisijaltaan vain muutamia kymmeniä kilometrejä, joten niiden sijainnin ennustaminen on vaikeaa. Tämän vuoksi lämpötilaennusteissa voi nimenomaan talvisin olla virheitä, sanoo Markus Mäntykannas.

Aurinko alkaa vähitellen lämmittää

Tammikuun loppupuolella aurinko alkaa lämmittää jo niin, että yön ja päivän lämpötilaero voi olla 5-10 astetta. Helmikuun loppupuolella päivät voivat olla auringon takia etelässä jo yli kymmenen astetta ja pohjoisessa jopa 20 astetta öitä lämpimämpiä.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.

Katso videolta meteorologin selitys inversiosta.

Lue myös:

    Uusimmat