Meteorologi ei ollut uskoa silmiään: Näin lounaispuhuri "paiskaa" lähes ennätyslämmön alkuviikosta, eikä lämpö lopu siihen – katso viiden vuorokauden jättiennuste!

Marraskuu alkaa tavallista leudompana koko maassa – tältä näyttää tuorein kuukausiennuste 3:39
Katso yllä oleva video: MTV Uutisten meteorologi Liisa Rintaniemi kertoo, miltä marraskuun kuukausiennuste näyttää!

MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannaksen mukaan marraskuun sääennuste lyö ällikällä, sillä se näyttää jopa meteorologin silmin suorastaan hämmästyttävän leudolta.

Ensiksikin alkuviikolla saatetaan rikkoa marraskuun mittaushistorian lämpöennätys, mutta sen jälkeen Suomea hellii myös föhn-tuuli.

Syynä lämpöennätyksen mahdolliseen rikkoutumiseen on Pohjois-Atlantilla oleva laaja matalapaine, jonka myötä voimakkaat lounaistuulet puhaltavat Suomeen.

– Lämmin puhuri paiskaa Ruotsin itärannikolle maanantai-illaksi jopa 15–17 asteen lämmöt.

– Suomessa lämpötila on maanantai-iltapäivän ja -illan aikana laajalti kohoamassa maan eteläosassa ja Ahvenanmaalla 10–13 asteeseen, mutta tätäkin korkeammat lämpötilat ovat mahdollisia. Periaatteessa jopa 14 astetta voi ylittyä Ahvenanmaalla tai lounaisrannikolla, Mäntykannas kirjoittaa Forecan blogissa.

Suomessa kaikkien aikojen marraskuun lämpöennätys on toistaiseksi vuodelta 2015, kun Kemiönsaaressa mitattiin 14,3 astetta.

Länsinaapurissakin kolkutellaan marraskuun lämpöennätystä, jos mittari tosiaan kipuaa 17 asteen hujakoille.

Ruotsin tämänhetkinen lämpöennätys on vuodelta 1968, jolloin lämpöä mitattiin 18,4 astetta.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Lämpöä myös loppuviikolla ja aurinko vilkkuu kartoilla

Silkkaa iloa lämpimästä säästä alkuviikko ei kuitenkaan ole, sillä voimakas lounaistuuli yltyy jopa myrskylukemiin sateiden kera.

Mutta ei lämpö näytä jäävän ainoastaan alkuviikon riemuksi.

Mäntykannas kertoo, että viikon aikana Suomea hellii myös föhn-tuuli, ja päivälämpötila voi kohota eteläisessä Suomessa useana päivänä yli 10 asteen.

Lisäksi sääkartoilla villkkuu myös aurinkoa.

Pohjoisessa taas lämpötila on aluksi selvästi plussalla, mutta sahaa meteorologin mukaan loppuviikolla nollan molemmin puolin.

Joka tapauksessa alkavan viikon maksimilämpötilat ovat jopa viisi astetta tilastolämpötiloja korkeammat. Tilastoista voi lukea lisää Forecan blogista.

Katso viiden vuorokauden ennuste yli 100:lle paikkakunnalle!

Jos paikkakuntaennuste ei näy, voit katsoa sen tästä.

Lue myös:

    Uusimmat