Merkittävä sunnimuslimien instituutio vaatii muslimeita boikotoimaan Ruotsia ja Hollantia

Taustalla on Koraanin polttaminen Turkin suurlähetystön liepeillä Tukholmassa. 

Egyptiläinen al-Azharin oppilaitos vaatii muslimien maailmanlaajuista boikottia ruotsalaisia ja hollantilaisia tuotteita vastaan, kertoo uutistoimisto AP.

Al-Azhar on sunnimuslimien oppineisuuden keskus. Vaatimus tehtiin sen jälkeen, kun äärioikeistolainen Rasmus Paludan poltti Koraanin Turkin suurlähetystön liepeillä Tukholmassa viikonloppuna.

Sunnuntaina puolestaan äärioikeistolaisen Pegida-liikkeen Hollannin johtaja Edwin Wagensveld repi Koraanin sivuja lähellä Hollannin parlamenttia.

Oppilaitos kutsuu tekoja rikokseksi muslimeja vastaan.

Muun muassa Pakistanissa ja Turkissa on protestoitu Paludanin tempausta vastaan. Turkki myös ilmoitti, että Ruotsin on turha odotella tukea Nato-jäsenyydelleen teon jälkeen.

Uskonnon kritisointia vasemmalta

Al-Azhar on kritisoinut länsimaissa tehtyjä islamia häpäiseviä ilmaisuja poliittisen kirjon molemmin puolin.

Myös vasemmistolaisena tunnetun ranskalaisen satiirilehden, Charlie Hebdon julkaisut ovat herättäneet raivoa arvostetussa oppilaitoksessa.

Viikolehti tunnetaan erityisesti monia uskontoja kritisoivista pilapiirroksistaan ja julkaisuistaan.

Charlie Hebdo tunnetaan parhaiten vuoden 2015 pilapiirroksesta, joka esitti profeetta Muhammedia, ja sitä seuranneesta joukkosurmasta lehden toimituksessa. 

Konetuliasein varustautuneet hyökkääjät tappoivat suurimman osan lehden pilapiirtäjistä.

Tuolloin Al-Azhar tuomitsi kahden muslimimiehen tekemät hyökkäykset. Samalla oppilaitos kuitenkin kritisoi raskaasti “piirroksia, jotka lietsovat vihaa”.

Tammikuun alussa lehti julkaisi pilapiirroksen Iranin hengellisestä johtajasta Ali Khameneista. Pilapiirroksen julkaisu oli tuenosoitus mielenosoittajille maassa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja