Mainos

Merkilliset jäniseläinten joukkokuolemat piinaavat jälleen pääkaupunkiseutua – viruksen saanut eläin voi kokea äkkikuoleman ilman ennakko-oireita

Pääkaupunkiseudulla on paljastunut alkukesän aikana useita merkillisiä kanikuolemia, joiden syy on nyt paljastunut. Kanikuolemat johtuvat RHD2-kaliikiviruksesta, joka on nyt levinnyt myös rusakoihin.

0:14
Aiemmin kesällä videolle tallentui jänisten välienselvittely Keravalla. Katso video!

Jäniseläimiä tappavaa virusta todettiin ensimmäisen kerran Ranskassa vuonna 2010. Suomessa ensimmäiset virustapaukset havaittiin kuusi vuotta myöhemmin, jolloin virus alkoi levitä citykanien keskuudessa.

Tuolloin virus tappoi Helsingin alueen citykanikannan lähes kokonaisuudessaan. Sen jälkeen sitä on esiintynyt vaihtelevasti.

– Viruksen tarkasta levinneisyydestä meillä ei ole tietoa, mutta ainakin Helsingin ja Vantaan alueella sen aiheuttamia joukkokuolemia on tänä kesänä varmuudella esiintynyt, Ruokaviraston eläinlääkärien jaostopäällikkö Tiina Nokireki kertoo.

Aiheuttaa maksavaurioita ja verenvuotokuumetta

RHD2-virus aiheuttaa jäniseläimille maksavaurioita ja verenvuotokuumetta. Tartunnan saanut jäniseläin voi kokea äkkikuoleman ilman ennakko-oireita.

Lisäksi virus aiheuttaa ongelmia eläimen hermostossa, hengitysteissä ja mielialassa.

Nokireen mukaan lemmikkikanien rokottamista suositellaan, mutta villikanien suhteen juuri mitään ei ole tehtävissä.

– Ruokavirasto on päättänyt olla jatkossa ottamatta villikaniineja tutkittavakseen. Joukkokuolemista huolimatta tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä, että pääkaupunkiseudun kanipopulaatio on kääntymässä jälleen nousuun.

RHD2-virus on toinen, uudempi muoto jäniseläinten RHD-verenvuototaudista. Tauti etenee kanista toiseen eritteiden välityksellä tai välillisesti esimerkiksi kontaminoituneen ruuan kautta.  

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja