Mainos

Merkel: Saksa käynnisti Euroopan traagisimman aikakauden

Saksan hyökkäys Puolaan vuonna 1939 aloitti Euroopan historiassa maanosan traagisimman aikakauden. Näin lausui Saksan liittokansleri Angela Merkel toisen maailmansodan 70-vuotismuistotilaisuudessa Puolassa.

- Saksa hyökkäsi Puolaan, Saksa aloitti toisen maailmansodan. Aiheutimme loppumatonta kärsimystä maailmassa. Tuloksena oli 60 miljoonaa kuolonuhria, Merkel totesi.

Puolan pääministeri Donald Tusk korosti puolestaan Gdanskissa järjestetyssä tilaisuudessa, ettäon yhä tärkeää muistaa, kuka sodassa oli hyökkääjä ja kuka uhri.

- Ilman rehellisiä muistoja Puola ja Eurooppa eivät voi tuntea oloaan turvalliseksi.

Päivän mittaan Gdanskiin on kokoontunut useita valtionjohtajia. Venäjän pääministerin Vladimir Putinin läsnäoloa pidetään jopa historiallisena. Venäjän korkea-arvoinen viranomainen ei ole osallistunut ennen Puolan maailmansodan muisteloihin.

Puolan ja Venäjän suhteet ovat olleet vaikeat, sillä natsi-Saksan ja Neuvostoliiton allekirjoittama, Euroopan jakanut Molotov-Ribbentrop-sopimus, mahdollisti Saksan hyökkäyksen Puolaan.

Saksa hyökkäsi Puolan Gdanskiin eli silloiseen Danzigiin ensimmäisenä syyskuuta 1939. Ranska ja Iso-Britannia puolustivat Puolaa, ja ne julistivat sodan Saksalle. Siitä alkoi maailmahistorian tuhoisin sota, toinen maailmansota

Katso Aino Huilajan juttu (Seitsemän uutiset 1.9.2009)

(MTV3 - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.