Merita-Nordbanken kumoaa tiedon fuusiosta

Kohina suomalaisen Merita-Nordbankenin ympärillä on jälleen yltynyt, kun aamun Helsingin Sanomat kertoi pankin neuvottelevan yhteistyöstä tanskalaisen finassitavaratalo Unidanmarkin kanssa. Pankki kiisti tiedon, mutta vasta pörssin kovistelun jälkeen. Tätä pankki perusteli sillä, ettei sen tapana ole kommentoida markkinahuhuja.

Myös tanskalaisyhtiö kielsi yhdistymisen, joskin konsernijohtaja Thorleif Krarup myönsi asian olleen monesti esillä. Yllätys kumppanin etsintä ei ole, sillä Merita-Norbanken on hakenut pohjoismaista partneria siitä saakka, kun se perustettiin pari vuotta sitten. Siitä muistutettiin myös pankin hallituksen sihteerin Kari Suomisen ja johtaja Sonja Lohsenin allekirjoittamassa pörssitiedotteessa. Lohsen on pankin lakiasiainosastolta. -Merita-Nordbankenin strategiana on pyrkiä yhteistyöhön muiden pohjoismaisten pankkien kanssa.

Merita-Nordbankenin periaatteena on, ettei markkinahuhuja kommentoida.
Helsingin pörssin pyynnöstä yhtiö poikkeaa tästä periaatteesta ja dementoi Helsingin Sanomien uutisen yhdistymisestä Unidanmarkin kanssa, tiedote kokonaisuudessaan kuului. Sen enempää asiasta ei suostuttu sanomaan muutoinkaan. Yhtä hiljaa oltiin pankin hallituksen kokouksesta, joka oli koolla keskiviikkona Helsingissä. Kyselyt ohjattiin pankin tiedotukseen.

Pankkikonsernin ulkoisesta tiedotuksesta vastaava johtaja Marja Tommila tähdensi, että kaikki mahdollinen on sanottu aamun pörssitiedotteessa. -Siinä kaikki, hän summasi.

Neuvotteluilla tapana takkuuntua


Yleisen näkemyksen mukaan yhdistymisneuvotteluja on kaikella todennäköisyydellä käyty, mutta eri asia on, miten pitkälle niissä on päästy. Markkina-arvioissa liitosta Tanskan toiseksi suurimman finassilaitoksen kanssa pidettiin oikein hyvänä ratkaisuna, ja kiistämisestä huolimatta edelleen myös mahdollisena vaihtoehtona.

Tanskan lisäksi kumppania tultaneen hakemaan myös Norjasta, jotta iskukyky kansainvälistyvillä markkinoilla säilyy. Merita-Nordbankenin johto on ilmoittanut, että Itämeren allas on se kotimarkkina-aluetta. Unidanmark syntyi vuoden alussa, kun Unibank ja Tanskan toiseksi suurin vakuutusyhtiö Tryg-Baltica liittoutuivat.

Hintaan vaikuttavista tiedoista kerrottava

Suomen valtalehden näyttävän uutisen vuoksi pörssi ei aloittanut kaupankäyntiä pankin osakkeella ennen kuin se sai toivomansa pörssitiedotteen. Kaupankäynnistä vastaava johtaja Mika Björklund Helsingin pörssistä tähdensi, ettei pyynnössä ole mitään tavatonta, vaan vastaavaa keskustelua käydään yleisesti, sillä yhtiöt eivät välttämättä miellä, mitkä asiat saattavat vaikuttaa yhtiön osakkeen hintaan.

Jos nyt kiistetty tieto osoittautuu myöhemmin todeksi, pankki voi selvitä täysin puhtain paperein. Björklundin mukaan sellaisessa tilanteessa olisi otettava huomioon aikajänne, siis mitä yhtiö on kertonut ja millä aikavälillä. Pörssiyhtiöiden on kerrottava sellaisista asioista, joilla on vaikutusta yhtiön osakkeen hintaan. Asioiden valmistelurauha varmistetaan sillä, että asiasta tietävät sisäpiiriläisesti eivät saa käydä kauppaa yhtiön osakkeella.

Uutisen julkisesta kieltämisestä huolimatta pankin osakkeen hinta nousi, joskin nousu jäi enimmillään noin 3,5 prosenttiin. Enimmillään osakkeesta maksettiin 5,15 euroa eli 30,60 markkaa. Nousu tarttui myös vakuutusrypäs Sampoon. Se on liitetty erilaisiin julkisuudessa povailtuihin finanssitavaratalorakennelmiin. Viimeksi se on yhdistetty valtion omistaman Leonian tulevaisuudesta käytyyn keskusteluun.
(MTV3-STT)
Pirkko Tammilehto kertoo lisää. (1:50)

Lue myös:

    Uusimmat