Mainos

Merimetsoja yhä enemmän Pohjoismaissa

Aikanaan lähes sukupuuttoon kuolleen merimetson kanta on kasvanut 30 vuodessa lähes 70-kertaiseksi.

Merimetsokannan kasvu jatkuu voimakkaana niin Suomessa, Tanskassa kuin Ruotsissa. Viime vuosisadan alussa lähes sukupuuttoon kuollut merilintu on nyt suojelun avulla lisääntynyt nopeammin kuin mikään muu lintu.

Ljuserössä, Ruotsinlauttojen laivareitin varressa sijaitsee kaksi Tukholman idyllisen saariston merimetsoyhdyskuntaa. 1970-luvulla vielä harvinaisen merilinnun lisääntyminen ihastuttaa lintuharrastajia ja suututtaa niin kalastajia kuin joitakin saariston kesäasukkaita.

- Saaret ja luodot, joille merimetsot ovat asettuneet näyttävät vähän ikäviltä; kuolleilta ja aavemaisilta, Anders Hedebrand pohtii.

Ruotsin merimetsokanta, noin 45 000 paria ja kaikkiaan yli 200 000 yksilöä on Euroopan suurin, kanta on tuplaantunut kahdessa, kolmessa vuodessa. 70-luvun puolivälissä suojeltu lintu on kasvattanut kantaansa vauhdilla jolle ei löydy vertailukohtaa. Merimetsokanta on kasvanut 30 vuodessa lähes 70-kertaiseksi.

Merimetson poikanen kallionkolossa

- Kanta on kasvanut viime vuosina nopeasti Tukholman saaristossa, mutta määrä on kasvanut myös muualla, se on ollut räjähdysmäistä kaikilla mittareilla, Henri Engström Upsalan yliopistosta kertoo.

Ruotsissa lääninhallitukset ovat suojelusta huolimatta myöntäneet poikkeuslupia merimetsokannan vähentämiseen. Kantaa vähennetään munia rikkomalla ja lintuja ampumalla. Viime vuonna merimetsoja hävitettiin yli 6000, mutta lintujen määrä kasvaa nopeammin.

- Vähentäminen ei ole yksinkertaisesti vain onnistunut. Se johtuu siitä, ettei ole riittävästi tietoa lintujen käyttäytymisestä, siitä mitä pitäisi tehdä lintujen määrän vähentämiseksi, mutta tämä on ehkä kehitys, jossa monet näkevät, että merimetso ei ole se todellinen uhka kuten väitetään, vaan paine tulee kalastajien puolelta. On sallittava jotain sellaista, mikä ei ole erityisen tehokasta, Engström kertoo.

Tutkija ei itse pidä merimetsoa vainoamisesta.

- Minulla ei ole mitään lintua vastaan, päinvastoin minusta se mukava ja persoonallinen osa saaristolaismiljöötä ja sisäjärviä. Se on kaunis lintu, sen pitäisi saada olla siellä samalla tavalla kuin muutkin linnut.

Kanta kasvanut myös Suomessa

Suomessakin kalastajat ja osa kesäasukkaista ovat vaatineet merimetsokannan harventamista.

Ympäristöviranomaisten mielestä Suomen merimetsokanta ei kuitenkaan ole vielä niin suuri, että harventamiseen olisi perusteita. Tällä hetkellä Suomessa elää noin 6000 merimetsoparia.

Viranomaiset myös muistuttavat, että merimetsokannan rajoittaminen on erittäin vaikeaa niin kuin Ruotsin esimerkkikin osoittaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.