Merenkurkkuun puuhataan luonnonsuojelualuetta

Merenkurkkuun ollaan puuhaamassa Suomen ja Ruotsin yhteistä luonnonsuojelualuetta. Alue muodostettaisiin kokoamalla yhteen jo olemassa olevat erilliset luonnonsuojelualueet Merenkurkun molemmin puolin. Merenkurkun saaristoluontoa ehdotetaan myös liitettäväksi Unescon luonnonperintöluetteloon.

Mahdollisuutta sovittaa yhteen Merenkurkun luonnonsuojelualueet on selvitetty Merenkurkun vihreä silta -projektissa. Merenkurkussa on tätä nykyä useita erillisiä luonnonsuojelualueita. Niillä ei ole yhtenäistä statusta, eikä niitä myöskään tunneta kovin hyvin.

Tarkoitus on solmia Suomen ja Ruotsin välillä sopimus Merenkurkun luonnonsuojelualueiden yhteensovittamisesta, kertoo ympäristöneuvos Esko Räsänen Länsi-Suomen ympäristökeskuksesta. Mallina on aikoinaan Suomen ja Neuvostoliiton välillä tehty sopimus Ystävyyden luonnonsuojelualueesta Karjalassa.

Merenkurkku on maankohoamisen vuoksi luonnontieteellisesti erikoislaatuinen alue. Siellä on runsaasti erilaisia luontotyyppejä ja rikas lajisto. Pyrkimys on auttaa tekemään aluetta tunnetuksi. Yhdistäminen laajentaa niin ikään mahdollisuuksia yhteisiin projekteihin ja niiden rahoitukseen, sanoo johtaja Pertti Sevola Länsi-Suomen ympäristökeskuksesta. Myös luonnonsuojelualueiden hoidon ja käytön suunnittelussa voidaan saavuttaa etua, kun aluetta tarkastellaan kokonaisuutena.

Alue on ehdolla Unescon maailmanperintökohteeksi. Pohjoismaiden ministerineuvoston alainen työryhmä on ehdottanut 21 uutta pohjoismaista aluetta luonnonperintöluetteloon. Yksi näistä on itäinen Merenkurkku. Merenkurkun neuvoston hallitus päätti viime joulukuussa lähteä viemään asiaa eteen päin Suomen ja Ruotsin hallituksille. Luonnonperintöstatus edistäisi alueen luonnonsuojelua, perinteisiä elinkeinoja ja luontomatkailua, uskovat hankkeen puuhamiehet.

Suomesta on tähän mennessä hyväksytty maailmanperintöluetteloon Vanhan Rauman puukaupunkialue, Suomenlinna ja Petäjäveden vanha puukirkko. Niin ikään nykyisin museona toimiva Verlan vanha puuhiomo ja pahvitehdas Jaalassa hyväksyttiin listalle pari vuotta sitten. Kolmisen vuotta kestänyt Merenkurkun vihreä silta -projekti on tullut maksamaan runsaat kaksi miljoonaa markkaa. Hankkeesta EU ja Pohjoismaiden ministerineuvosto ovat molemmat rahoittaneet kolmanneksen. Loppuosa on Suomelta ja Ruotsilta saatua kansallista rahoitusta.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat