Mensa testasi valtakunnan älyt

Mensa ry on järjestänyt älykkyystestejä eri puolilla maata.

Huippuälykkäiden seura Mensa ry on järjestänyt ensimmäistä kertaa älykkyystestejä valtakunnallisena kampanjana. Testejä järjestettiin 19 yhteensä 16:lla paikkakunnalla eri puolilla Suomea.

Testiin tulevat ovat hyvä läpileikkaus suomalaisesta yhteiskunnasta, kertoo Heikki Harjunmaa Mensa ry:stä. Alaikäraja on 16 vuotta ja testiin tulijoiden keski-ikä lienee vähän yli 30. Osallistujista keskimäärin kolmasosa on naisia.

Suhde säilyy samana Mensan jäsenistössä, joita on tällä haavaa noin 2000. Vanhimmat testiin tulijat olivat yli 60-vuotiaita. Testi ei ole Mensan "pääsykoe" vaan selkeästi vain älykkyystesti, josta saa todistuksen, selvittää Harjunmaa.

Yleensä puolet testiin tulevista kuitenkin ylittää Mensan 148:n rajan. Testaajat ovat Mensan ulkopuolisia psykologeja. Testistä saa pulittaa 30 euron maksun. Testiin voi normaalisti osallistua vain yhden kerran.

Poikkeustapauksessa testin voi uusia, ja silloinkin väliä pitää olla vähintään vuosi. Testissä ei mitata oppimista vaan älykkyyttä, ja sehän on aivan eri asia, muistuttaa Harjunmaa. Vain puolet Mensan rajan 148 ylittäneistä anoo aikanaan Mensan jäsenyyttä.

Todistusta ei juurikaan käytetä esimerkiksi työnhaussa, ja osa todistuksista varmaan päätyy kesämökin puu-ceen seinäkoristeeksi, Harjunmaa nauraa. Totuus nimittäin on, että huippuälykkyys ja menestyminen elämässä eivät välttämättä korreloi. Tutkimusten mukaan parhaiten menestyvät ovat jonkin verran keskitasoa älykkäämpiä, mutta eivät huipulta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat