Menossa joulukuusiostoksille? Lue nämä vinkit ensin!

Joulukuusen valinnassa pitää ottaa huomioon sekä kotiolot että itse puun kunto. Näillä about.comin vinkeillä löydät kotiasi sulostuttamaan juuri sopivan yksilön.

Selvitä, älä sähellä

Ennen kuin kuusta lähdetään ostamaan, sen paikka kodissa pitää olla valmiiksi valittuna. Television, takan, patterin tai muun lämmönlähteen läheisyys ei tee kuuselle hyvää.

Mittaa huonekorkeus, että osaat ostaa jo valmiiksi oikean korkuisen kuusen: katon rajan ja kuusen latvan väliin olisi hyvä jäädä noin 30 senttimetriä tyhjää tilaa.

Etsi tuore yksilö

Jos et käy hakemassa kuusta itse metsästä, on hyvinkin mahdollista, että se on sahattu maasta jo viikkoja sitten. Mitä aiemmin kuusen ostat, sen parempi. Kysy myyjältä rohkeasti, milloin kuusi on kaadettu.

Omin silmin voit arvioida kuusen tuoreutta puhtaasti värin perusteella: kaikkein vihrein yksilö on luultavasti kaikkein tuorein. Ruskeita neulasia pitäisi olla hyvin vähän tai ei ollenkaan.

Tee kuuselle pudotustesti

Nosta kuusta muutama sentti ylöspäin ja tiputa sitten alas. Vihreiden neulasten ei pitäisi irrota – jos niin käy, puu on hyvin kuivunut ja luultavasti kaadettu jo viikkoja sitten. Kuusen sisäoksilta tippuvista muutamista ruskeista neulasista ei sen sijaan tarvitse huolestua.

Arvioi neulaset

Kuusen neulasten pitää olla tukevia ja paksuja. Voit testata neulasten vahvuutta vetämällä yhtä oksaa hieman itseesi päin ja päästämällä sitten irti. Neulasten pitäisi suurimmaksi osaksi pysyä kiinni oksassa.

Tarkasta puun rungon alaosa

Varmista, että kuusen rungon ensimmäiset 20 senttimetriä seisoo suhteellisen suorassa – sillä on suuri vaikutus siihen, kuinka tukevasti kuusi lopulta seisoo jalassaan. Ylimääräisten oksien poistamisen alaosasta ei myöskään pitäisi vaikuttaa rungon muotoon.

Huomaa hyönteiset

Tarkista kuusi hyönteisten ja niiden munien varalta ennen kuin viet kuusen sisään. Ravistele kuusi myös kuolleista neulasista ja muista roskista.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja