Mainos

Menneiden vuosien tyyliin

Vanhanaikainen asumistyyli puhuttelee yhä useampaa ihmistä. Uusissa asunnoissa nostalgiatyylin luominen onnistuu esineillä, vanhoissa huviloissa ja suloisissa maataloissa tunnelma huokuu jo rakennuksesta itsestään.

Kaupunkilaiselle menneen maailman rauhaa edustava kesäkoti on usein miellyttävää vastapainoa kiireelle. Moni haluaa myös muuttaa pysyvästi vanhaan maataloon tai mummolaan.

Remontoimalla ja entisöimällä kuluneestakin rakennuksesta saadaan toimiva ja tunnelmallinen koti. Myös kaupunkikotiin voidaan luoda vanhan ajan tunnelmaa. Useat sisustusliikkeet tarjoavat toinen toistaan tunnelmallisempia sisustusesineitä ja tekstiilejä. Nettikaupoista voi myös tehdä upeita löytöjä!

Kirpputorien ja vinttien aarteet

Vanhanajan tyyli on nyt kovassa huudossa. Remontitkin tehdään vanhahtavaan tyyliin. Jo pelkillä kauniilla uusvanhoilla tapeteilla saadaan luotua tavoiteltua tunnelmaa.

Aidosti vanhojen rakennusten remontoimisessa pitää olla varovainen, ettei lopputuloksesta tule liian viimeistelty. Aikaa nähneissä rakennuksissa olisi hyvä säilyttää alkuperäinen ilme ja vain hieman siistiä pintoja. Tärkeää on huolehtia seinien, kattojen ja lattioiden kunnosta.

Mummoloiden ja maatalojen vinteiltä ja kellareista saattaa löytyä sisustusintoiselle varsinaisia aarteita. Vanhat aikakauslehdet, maataloustavarat, maitotynnyrit, keritsimet, helat, pihdit, aisakellot, atraimet sekä muut pientavarat ovat helmiä sisustajalle. Myös vanhan tavaran myymälät, kirpputorit sekä huutokaupat ovat erinomaisia apajia keräilijälle.

Myös uusvanhoilla sisustusesineillä saadaan maalaisromanttista tunnelmaa. Kauniilla tekstiileillä, kuten Lapuan Kankureiden peitteillä, huovilla ja saunatekstiileillä, sisustukseen saadaan pehmeyttä ja mukavuutta. Varo kuitenkin ylilyöntejä: sisustuksesta ei saisi tulla liian museomainen kokonaisuus, vaan elämisen kestävä, lämminhenkinen koti.

Keinutuoli on aina kannattava hankinta, jos sellainen kotiin mahtuu. Se on kiistatta vanhahtava huonekalu, mutta kuitenkin mainio paikka stressin purkamiseen tai lapsen rauhoittamiseen päiväunille!

Suuret pihapiirit

Vanhoissa rakennuksissa aika on pysähtynyt, ja siinä kenties piilee niiden suurin kiinnostavuus. Kartanoissa, huviloissa tai vaikkapa pienessä maalaistalossa saa huoahtaa ja nauttia talon äänistä.

Vanhojen rakennusten pihapiirit ovat useimmiten nykyistä suurempia, joten lapsilla ja aikuisilla on tilaa kuljeksia, ihailla luontoa tai leikkiä aitoja pihaleikkejä. Sisustaminenkaan ei lopu sisätiloihin, vaan pihapiirissä riittää työsarkaa siitä innostuneelle. Kukkaistutuksilla, pensailla ja puilla luodaan pihalle kodikasta tunnelmaa.

Kukkapenkkien lomaan voi asetella vaikka vanhat hevoskärryn rattaat tai pieniä patsaita. Kuluneet navetta-astiat sekä maitotonkat sopivat erinomaisesti kukka-astioiksi. Kärrynpyöristä tehdyt uusvanhat portit ja portinpylväitä alas ryöppyävät kesäkrassit ovat suloinen yhdistelmä, ja puinen pihakeinu suorastaan vaatii istumaan syliinsä kuuntelemaan käen kukkumista.

Entisöimällä vanhoja taloja joko kesäkodeiksi tai ympärivuotiseen käyttöön annetaan rakennuksille lisää elinvuosia ja säilytetään pala arvokasta kotiseutuhistoriaa. Todellinen vanhan ajan friikki ei halua asuinrakennukseen juuri muita nykyajan mukavuuksiakaan kuin sähkön. Hän kantaa vedet mielellään pihakaivosta ja järjestää tarvittaessa lisälämpöä takkatulesta ja leivinuunista.

Sauna on tietysti talossa kuin talossa, mutta arkipäivän pikapesun voi hyvin hoitaa pesuvadissakin. Varsinkin jos pesuvati on nostettu kaarevaan, nostalgiseen pesutelineeseen.

Näissä telineissä on yleensä ylhäällä taso pesuvadille ja alempana hylly saippualle. Vati on tietysti emalia ja mieluusti kukkakuvioilla koristettu ja saippua oikea palasaippua. Muovi ja pumppupullo olisivat paha tyylirikko. Kun kädet vielä pyyhitään valkoisiin, nimikoituihin pyyhkeisiin, tunnelma on täydellinen.

Teksti: Johanna Tamminen / Mediafocus
Kuvat: Futureimagebank, Lapuan Kankurit, Värisilmä

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.