Mainos

Matti Ranin oli elokuvatähti jo 7 kuukauden iässä

Merkittävän suomalaisnäyttelijän Matti Raninin kuolema sai eilen monet pysähtymään.

Lähes jokaisella suomalaisella on Raninista mielikuva. Osa muistaa hänet Tuntemattoman sotilaan kapteeni Kariluotona, osa Ihmeidentekijöiden lääkäri Pentti Karvalana ja osa taas muistaa hänet Disney-elokuvien äänirooleistaan. Elokuvien ja tv-sarjojen lisäksi hän teki merkittävän työn näyttämöllä.

Kansallisen audiovisuaalisen arkiston ohjelmiston suunnittelija Antti Alanen kuvaa Raninia suomalaisen teatterin ja elokuva-alan suurmiehenä.

Hänen laaja-alaisuutensa alalla on vaikuttava. Ensimmäisen kerran hänet nähtiin elokuvassa vain seitsemän kuukauden ikäisenä.

- Hän syntyi tällaiseen huomattavaan suomalaiseen teatterisukuun ja hänen molemmat vanhempansa olivat sekä teatteri- että elokuvanäyttelijöitä. Hänen uransa oli äärimmäisen pitkä, koska hän syntyi tämmöiseen sukuun niin. Hänen ensimmäinen elokuvaroolinsa oli 20-luvulta. Hän esiintyi isänsä ja äitinsä kanssa rinnalla Ei auta itku markkinoilla -elokuvassa, kertoo Alanen.

Muistetaan useista rooleistaan

Ranin oli Alasen mukaan humoristi, joka oli hyvä hauskoissa ja koomisissa rooleissa, mutta myös vakava näyttelijä, joka hallitsi draaman. Laaja-alaisuutensa vuoksi häntä arvostettiin myös teatterinjohtajana ja ohjaajana.

- Liikkuma-alan laajuus on se hänen tunnusmerkkinsä. Hän on ehkä tärkein henkilö joka on tehnyt lastenteatteria hyvin monella tavalla, että hän johti Pieni Suomi -teatteria, mutta oli myös Kasper-nukketeatterissa. Hän oli animaatioiden äänityön esittäjänä ja ohjaajana, jossa hänen poikansa Martti Ranin on jatkanut, kertoo Alanen ja avaa Ranin laaja-alaisuutta. Alanen kehuu Ranin tapaa liikkua ja mukautua monilla alueilla.

Kaikki muistavat Matti Raninin Tuntemattoman sotilaan Kariluotona, Täällä pohjantähden alla -elokuvasta kirkkoherra Salpakarina, Komisario Palmu -elokuvien Toivo Virtana sekä lukuisista Disney-animaatioiden äänirooleista, mutta myös ohjauksista.

- Jotta ei jämähdettäisi niihin, niin minun ensimmäinen muistikuvani on Kunnon sotamies Svejkin filmauksista, joissa Matti Ranin oli aivan fantastinen luutnantti Dub, tämmöinen turhamainen ja turhan tärkeä. Luutnantti, jonka tunnuslauseena oli: Ette tunne minua vielä, mutta kyllä te opitte minut tuntemaan. Olen sen lapsena nähnyt ja se jäi unohtumattomasti mieleen, kertoo Alanen.

Matti Ranin oli syntynyt Tampereella 21. marraskuuta 1927 ja kuoli kotonaan sunnuntaina Helsingissä 87-vuotiaana.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.