Matemaatikot ratkoivat suosikkioluen salaisuuden!

Tiestikö, että legendaarisen Guinness -oluen kuplat laskeutuvat olutlasissa alaspäin, kun normaalin oluen kuplat nousevat ylöspäin? Tiedemiehet ovat vihdoinkin löytäneet ratkaisun Guinnessin ystäviä kauan askarruttaneeseen kysymykseen.

Alaspäin laskevien kuplien salaisuus piilee ilmeisesti olutlasissa, eikä juomassa itsessään. Tyypillisin lasi, josta Guinnessia nautitaan, on yleensä Iso-Britanniassa ja Irlannissa tutumpi "pintti".

Kun pint-kokoiseen lasiin kaadetaan Guinnessia, vaaleat ja tiiviit kuplat alkavat välittömästi laskea alaspäin. Tätä tilannetta voitaisiin pitää tieteellisesti mahdottomana, sillä oluen kuplat ovat kevyempiä kuin olut itse.

Salaisuus oluen laskemistavassa

Ratkaisu mielenkiintoiseen mysteeriin piilee siinä, kuinka olut lasketaan lasiin. Koska olut valutetaan lasiin pitkin sen seinämiä, se vetää myös vaaleat kuplat alaspäin lasissa. Hetken kuluttua ilmiö kääntyy päinvastoin, ja kuplat alkavat kohota ylöspäin lasin sisäosassa.

Kysymys siitä, miksi olut ylipäänsä virtaa tuolla tavoin on saatu selville tietokoneen ja laboratoriomittausten avulla. Salaisuus piilee pint-lasin geometriassa: koska lasit ovat yleisesti kapeampia alaosasta ja leveämpiä yläosasta, ne antavat vaahdolle enemmän tilaa nousta keskeltä ylöspäin. Tämän jälkeen kuplat hakeutuvat jälleen lasin reunoilta alaspäin, ja kiertokulku on valmis.

Tämä aiheuttaa niin sanotun vesiputousefektin, sillä vaahto tiivistyy lasin keskellä. Näin ollen oluen nousupaine vetää uudet kuplat lasin reunoja pitkin alas, ja efekti toistuu.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat