Martha Stewartin tarina: Ryysyistä vankilan kautta rikkauksiin

Martha Stewart on maailman tunnetuin kodinhengetär, vaikka hänen julkisuuskuvansa onkin kokenut kolauksia muun muassa vankilatuomion takia. Miten monia palkintoja kahminut Stewart onnistui luomaan pienestä pitopalveluyrityksestä maailmanlaajuisen brändin?

Martha Helen Stewartsyntyi 3. elokuuta 1941 keskiluokkaiseen perheeseen. Hän asui lapsuutensa New Jerseyssä vanhempiensa ja viiden sisaruksensa kanssa. Suurperheen arjessa riitti vipinää ja vilskettä, ja Stewart opetettiin jo varhain osallistumaan kotitöihin.

Stewartin äiti piti huolen, että tytär oppi pienestä pitäen ompelemaan ja valmistamaan ruokaa. Puutarhurin taidot Stewart omaksui isältään.

Hän ei vielä tuolloin tiennyt, kuinka tärkeitä nämä taidot tulisivat hänelle olemaan tulevaisuudessa.

Pörssimeklarista pitopalveluyrityksen omistajaksi

Lukioiässä Stewart kiinnostui mallin urasta. Hän sai nopeasti paljon mallintöitä ja häntä nähtiin sekä lehtien sivuilla että televisiomainoksissa. Aina täydellisyyteen pyrkivä Stewart valmistui lukiosta huippuarvosanoin ja jatkoi opintojaan New Yorkissa Barnard Collegessa pääaineinaan historia ja arkkitehtuurin historia.

Yliopistossa Stewart tapasi aviomiehensä Andrew Stewartin. Nainen keskeytti opintonsa ja keskittyi menestyksekkääseen mallin uraansa. Myöhemmin hän palasi koulun penkille ja suoritti tutkintonsa loppuun.

Martha ja Andrew Stewart vihittiin heinäkuussa 1961. Neljä vuotta myöhemmin parin ainut lapsi, Alexis, syntyi.

Lapsensa syntymän jälkeen Stewart päätti kehittää bisnestaitojaan. Hän työskenteli valmistumisensa jälkeen pörssimeklarina, mutta uraa kesti vain kuusi vuotta. Hän huomasi pian, että nautti kodintöistä enemmän.

Seuraavaksi Stewart päätti kokeilla siipiänsä pitopalvelualalla ja perusti pienen yrityksen maalaistalonsa kellariin. Pieni pitopalveluyritys menestyi nopeasti ja Stewart tapasi töiden kautta monia tärkeitä ihmisiä, muun maussa Alan Mirkenin, kustannusyhtiö Crown Publishing Groupin johtajan.

Yhteistyö kantoi hedelmää ja vuonna 1982 markkinoille ilmestyi Stewartin ensimmäinen kirja, Entertaining, josta tuli New York Timesin bestseller.

Menestyneen esikoisteoksen jälkeen Stewart julkaisi monia kirjoja, esimerkiksi Martha Stewart's Quick Cook (1983), Martha Stewart's Hors D'ouevres (1984) sekä Martha Stewart's Pies & Tarts (1985). Samaan aikaan hän kirjoitti moniin sanomalehtiin kolumneja, kotiin liittyviä artikkeleja ja esiintyi monissa tv-ohjelmissa, kuten The Oprah Winfrey Showssa.

Kova kolaus: Avioero ja vankilaskandaali!

Vuonna 1989 Stewartin henkilökohtaisessa elämässä myllersi, kun hän erosi aviomiehestään. Ura kuitenkin kukoisti ja uusi aluevaltaus oli edessä, kun Martha Stewart Living -aikakauslehti ilmestyi lehtikauppojen hyllyille. Lehdestä tuli amerikkalaisnaisten kestosuosikki: vuonna 2002 sillä oli yli 2 miljoonaa lukijaa.

Stewart sai pian kasvonsa myös televisioon, sillä samoihin aikoihin televisiossa alkoi pyöriä Martha Stewart Living -show. Lisäksi Stewart valittiin vuonna 1996 yhdeksi Amerikan vaikutusvaltaisimmista ihmisistä.

Vuonna 1997 Stewart halusi turvata Martha Stewart -brändinsä ja yhdisti kaikki tuotteensa ja ohjelmansa yhdeksi yritykseksi, jonka nimeksi tuli Martha Stewart Living Omnimedia.

Stewartin menestyksekäs tarina koki kolauksen vuonna 2004, kun hän joutui keskelle skandaalia. Kodinhengetärtä syytettiin lukuisista talousrikoksista, muun muassa petoksesta.

Viisi viikkoa kestänyt oikeudenkäynti sai paljon julkisuutta. Stewart todettiin syylliseksi rikoksiin ja hän joutui vankilaan viideksi kuukaudeksi.

Menestystarina jatkuu…

Vankilasta vapautumisen jälkeen Stewart teki näyttävän comebackin. Hän palasi televisioon Martha Stewart Shown myötä ja lisäksi häneltä nähtiin myös oma versio Diilistä, jonka nimi oli The Apprentice: Martha Stewart.

Hän julkaisi vauhdilla myös uusia kirjoja, kuten The Martha Rules ja Martha Stewart Baking Handbook. Hänen shownsa sai vuonna 2006 kuusi Emmy-ehdokkuutta, muun muassa parhaasta showsta ja parhaasta juontajasta.

Lisäksi hän teki menestyksekkäästi yhteistyötä Macy's-tavarataloyrityksen sekä Kmart-ketjun kanssa. Tämäkään ei vielä riittänyt, vaan Stewart laajensi osaamistaan myös radioon perustamalla Sirius XM -radiokanavan.

Kodinhengettären rooli on tuonut Stewartille menetyksen lisäksi myös huomattavasti omaisuutta. Hänen omaisuutensa arvo on ollut parhaimmillaan lähes miljardi dollaria, eli noin 758 miljoonaa euroa, mutta vastoinkäymisten myötä myös hänen tulonsa ovat laskeneet. Hänen omaisuutensa on arvioitu tällä hetkellä olevan noin 500 miljoonaa euroa.

Jutussa on käytetty seuraavia lähteitä: Essortment.com, Forbes.com, marthastewart.com, Wikipedia.com.

Seuraa Martha Stewartia AVAlla:

AVAlla arkisin kello 17 sekä viikonloppuaamupäivisin klo 11 alkaen.

AVAlla maanantaisin ja tiistaisin kello 14.40, pikauusinnat lauantaisin kello 15.10.

(AVA)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja