Markkinat odottavat torstaina julkaistavaa USA:n paljastavaa lukua – ”Tilanteen odotetaan räjähtävän”

Koronavirus koettelee yritysten lisäksi kotitalouksia – yhteydenotot velkaneuvontaan lisääntyneet 1:53
Koronavirus koettelee rajusti maailmantaloutta ja sitä myötä kuluttajia. Tämä on tilanne Suomessa.

Euroopan pörssit avautuivat jälleen laskuun. Koronaviruspandemian kasvavat uhrimäärät ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin kaavaileman kahden tuhannen miljardin dollarin tukipaketin viivästyminen painoivat kursseja miinukselle.

OP:n pääanalyytikko Antti Saaren mukaan nyt on tärkeää seurata koronaviruksen kuolonuhrien määrän kasvua.

– Emme voi olla enää varmoja tartunnansaaneiden määristä. Markkinat voivat rauhoittua vasta siinä vaiheessa, kun taudin leviäminen saadaan rauhoittumaan.

Tämän viikon osalta Saari kehottaa kiinnittämään katseet torstaina julkaistavaan USA:n työttömyyskorvaushakemuksiin.

– Nämä eivät kiinnosta normaalisti, mutta nyt ne ovat ainoa riittävän usein julkaistava kova data taloudesta. Jo viime viikolla otettiin iso loikka, mutta nyt tilanteen odotetaan räjähtävän. Viime viikolla hakemuksia oli 280 000, nyt ennuste on, että määrä olisi 1,5 miljoonaa. Sellaista määrää ei olla nähty ikinä, finanssikriisin aikanakin määrä oli vain puolet siitä.

Saaren mukaan hakemusmäärän kasvu on hyvin odotettu tekijä markkinoilla.

– Saa nähdä, tuleeko se kääntämään markkinaa suuntaan tai toiseen. Varmaa on, että taudin leviäminen pitää saada kuriin, ennen kuin voidaan lähteä odottamaan markkinoiden pysyvämpää elpymistä.

Saari suositteleekin piensijoittajille malttia.

– En usko, että vielä ollaan pohjalla. Ensin täytyy saavuttaa lakipiste uusissa tartunnoissa. Nyt on kyseessä hyvin poikkeuksellinen tilanne, sillä yleensä kurssit saadaan kääntymään sillä, että valtio tai keskuspankki puuttuu peliin voimakkaasti. Nyt tauti ei ole kenenkään kontrollissa. Toimet kyllä lieventävät taloudellista tuskaa, mutta eivät ratkaise itse ongelmaa.

Lue myös:

    Uusimmat