Mari Piuva tähtäsi mukaan Ateenaan

Suomen kunniakkaille perinteille jousiammunnassa toivotaan jatkoa elokuussa, kun Ateenan kesäolympialaisissa nuolet viuhuvat tauluihin.

Viime vuosien hieman alavireinen menestys antoi jo pelätä, että Suomi jää ilman edustajaa jousiammunnassa ensimmäisen kerran sen jälkeen, kun tauluammunta tuli olympialajiksi Münchenissä 1972. Pelastavaksi enkeliksi nousi kuitenkin 23-vuotias kemiläinen Mari Piuva, joka otti olympiapaikan naisten tähtäinjouseen kevään EM-kisoissa Brysselissä.

- Oli se aikamoinen yllätys itsellekin, eikä sitä oikein ymmärtänyt, mitä tuli tehtyä. Nyt alkaa kuitenkin jo pikkuhiljaa tottumaan ajatukseen, ensimmäisiin olympialaisiinsa suuntaava Piuva nauraa.

Piuva sijoittui EM-ammunnoissa lopulta kahdeksanneksi. Kemiläisseura Pohjan Jousta edustava jousiampuja kuitenkin tietää, että Ateenassa ollaan jo aivan eri maailmassa kilpakumppanien tason suhteen.
- Huiput tulevat muualta. EM-kisoista puuttui lisäksi paljon hyviä ampujia, koska heillä oli jo olympiapaikat saavutettuna, Piuva muistuttaa.

Naisten tauluammunnassa parhaat ovat jo pitkään tulleet Etelä-Koreasta, ja sieltä tulevat jälleen suurimmat suosikit. Piuvalle jo pelkkä pääsy kisoihin on siis jo sinällään mukava saavutus. Aikoinaan asetettu tähtäin oli pääsy vuoden 2008 olympia-ammuntoihin, joten nyt ollaan neljä vuotta aikataulua edellä. Niinpä tavoitteena onkin lähinnä perinteinen "parhaansa tekeminen", vaikka kyllä sijoituslukuakin on jo mietitty toukokuun lopun EM-kisojen jälkeen.

- Rennolla mielellä lähden kisoihin. Mitään paineita ei oteta, vaikka ainahan sitä toki voittamaan kisoihin lähdetään. Tavoitteeksi olen asettanut 30 parhaan joukkoon pääsemisen, Piuva kertoo.

Kisassa on mukana 64 ampujaa, joten ensimmäinen pudotuspelikierros olisi selvitettävä tavoitteeseen päästäkseen. Jousiammunnassa kuitenkin pienet asiat ratkaisevat, joten yllätyksiin on herkässä lajissa aina mahdollisuuksia.

- Joka kisa on erilainen, eikä koskaan tiedä, miten käy. Yllätyksiä voi tulla tässä lajissa aika paljon, Piuva toteaa.

Isoveljen perässä lajiin

Mari Piuvan tie suomalaisen jousiammunnan huipulle lähti liikkeelle kotikaupungista Kemistä, kun hän 15-vuotiaana meni isoveli Arin perässä katsomaan, miltä laji näyttää. Pohjan Jousen riveissä Piuva on sen jälkeen kilvoitellut menestyksellä kahteen Suomen mestaruuteen, ja kasvattajaseuran tarjoamat olosuhteet kirvoittavat kiitosta olympiaedustajalta. Kodin lähellä oleva rata on kovassa käytössä, ja muukin harjoitustahti on huippu-urheilijan tyylistä.

- Kuusi kertaa viikossa käyn ampumassa, noin kaksi ja puoli tuntia kerrallaan. Siihen vielä kolme kertaa puntteja ja neljä kertaa lenkkiä viikossa, Piuva selvittää harjoitustahtiaan.

Henkisesti herkkä laji on fyysisestikin yllättävän vaativaa, joten kuntoa ja kestävyyttä pitää löytyä.
- Ateenassahan on odotettavissa kunnon helle, Piuva muistuttaa vielä elokuun pätsistä Välimeren alueella, jossa varmasti ainakin jousiammuntakisan ainoa Lapin edustaja kuitenkin pitää päänsä kylmänä.

Mari Piuva

Synt. 21.10. 1980 Kemissä.
Asuu Kemissä.
Ammatti: urheiluhieroja.
Pituus: 174 cm.
Paino: 69 kg.
Seura: Pohjan Jousi, Kemi.
Valmentaja: Rauno Simula.
Parhaat saavutukset: Suomen mestaruus 1999 ja 2003, EM-kisoissa 8:s 2004 ja 40:s 2002.
Ennätykset: ulkona 18 nuolta: 160 (SE), 12 nuolta: 110 (sivuaa SE:tä), hallissa 60 nuolta: 581 (SE).

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat