Mari Eder puuskahti kyselyille uransa jatkosta – "Jos pystyn neljäs laukaus olisi osunut"

Ampumahiihdon maailmancupissa Kontiolahdella oli lauantaina pitkästä aikaa yleisöön menevää tunnelmaa, kun Mari Eder paukutteli naisten pikakisan pystypaikan ampumasarjaansa.

Kun kilpailussa kahdeksalla aiemmalla laukauksellaan osunut Eder ampui pystypaikan neljännen kutinsa ohi, ampumahiihtostadionilla kuuli katsojien kollektiivisen huokauksen. Huti saattoi pudottaa lopulta yhdeksänneksi sijoittuneen Ederin podiumilta.

Hän hävisi 7,5 kilometrin matkalla kolmanneksi sijoittuneelle, sprinttihiihdon neljän vuoden takaiselle olympiavoittajalle Ruotsin Stina Nilssonille 23,9 sekuntia. Se on suunnilleen yhden sakkokierroksen viemä aika.

Kontiolahden läheltä Enosta lähtöisin olevalle Ederille podium-paikan olisi Pohjois-Karjalan tutuilla laduilla suonut, etenkin kun hän 34-vuotiaaksi ehtineenä on jo jonkin aikaa pohtinut kilpauransa jatkoa aina keväisin.

– Voi olla, että jos pystyn neljäs laukaus olisi osunut, kukaan ei kyselisi, miksi jatkan tässä lajissa, itseironian tunnetusti taitava Eder puuskahti.

Kotiyleisöltä riitti tukea

Ei uran kolmas maailmancup-voittokaan kaukana ollut. Eder hävisi kilpailun ykköselle Saksan Denise Herrmannille 29,1 sekuntia.

– Tämäkin sijoitus maistuu, kun sijaluvut ovat olleet kympin ja 60:n välillä. Oli nopea keli ja erot pieniä, Eder kuittasi.

Tarkkaan ottaen hänellä oli ennen lauantaita kauden maailmancupissa parhaimmillaan pikakilpailusta kahdeksas sija Saksan Oberhofista ja yhdeksäs Ranskan Annecysta.

Valmentajansa Heikki Pusasta itävaltalaiseen Reinhard Gösweineriin vaihtaneen Ederin viime kauden paras maailmancup-sijoitus henkilökohtaisilla matkoilla oli 18:s, joten hänellä on taas annettavaa lajille.

Hän on Kontiolahdella aina ollut yleisön suosikki, ja tällä kertaa aivan erityisesti, kun katsojia ei kahteen edelliseen maailmancup-tapahtumaan koronapandemian aikana laskettu lainkaan.

– Oli mukava vetää yleisön edessä. Varsinkin seinänousussa oli kannustusta ja meteliä. Suomalaiset ovat metsäkansaa, tykkäävät seurata kisaa metsässä, vuonna 2014 Kontiolahden cup-sprintissä voittaja Kaisa Mäkäräisen imussa kolmanneksi sijoittunut Eder näki.

Itävallassa asuvalle Ederille piipahdus Pohjois-Karjalan kotimaisemiin on rentouttava kokemus.

– On siistiä, kun saa olla täällä kotona.

Minkkisellä hyvä lähtökohta

Eder kuten makuupaikan yhden sakkokierroksensa rasittamana 25:nneksi sijoittunut Suvi Minkkinen jatkavat maailmancupia sunnuntaina takaa-ajossa.

Voittaja Herrmannille sprintissä minuutin ja 13 sekuntia hävinneen Minkkisen lähtökohta takaa-ajoon on herkullinen. Mainiona ampujana tunnetulle Minkkiselle on tarjolla 10 kilometrin matkalla kaksi makuu- ja kaksi pystypaikkaa.

Keski-Suomen Joutsasta lähtöisin oleva Minkkinen ylsi tammikuun puolivälissä takaa-ajossa uransa parhaaseen henkilökohtaiseen maailmancup-sijoitukseen oltuaan Saksan Ruhpoldingissa 18:s.

– Auringonpaiste ja yleisö antoivat energiaa raskaan Pekingin-reissun jälkeen, vertaili Minkkinen, jonka olympiakisaurakkaa painoi Kiinassa podettu flunssa.

Minkkinen on ollut kuluneen kauden maailmancupissa ampumatuloksilla mitattuna kakkonen cupin voittoon matkalla olevan Norjan Marte Olsbu Röiselandin jälkeen.

– Tänään hiihdettiin samaa matkaa, ja kummallakin karkasi laukauksia ohi, Minkkinen tuumi.

Minkkisen jälkeen kisaan lähtenyt Röiseland ampui kaksi hutia ja oli kahdeksas.

Kinnusella hukkareissu

Suomen kahden muun kilpailijan Erika Jänkän ja Nastassia Kinnusen kisat päättyivät sprinttiin.

Kolme sakkoa ampunut Jänkä oli 73:s (–3.19,8) ja Kinnunen hylättiin väärän reitinvalinnan takia.