Mainos

Mäntsälän liiga vei mönkijöitä, koneita ja työkaluja

Keski-Uuden maan poliisi on paljastanut rikossarjan, joissa yli kymmentä miestä epäillään useista kätkemis-, varkaus- ja petosrikoksista. Rikokset ovat kohdistuneet nelipyörämönkijöihin, henkilöautoihin, työkoneisiin, työkaluihin ja rakennuspuutavaraan.

Rikoksiin ovat epäiltyinä kuusi keski-ikäistä miestä Mäntsälästä, kolme miestä Järvenpäästä sekä kolme muualla Suomessa asuvaa miestä. Miehistä on kolme epäiltyä ollut vangittuna sekä useita on ollut pidätettynä esitutkinnan aikana vuoden 2009 kuluessa, kertoo Keski-Uudenmaan poliisi

Poliisi on suorittanut useita kotietsintöjä ja saanut pääosin takaisin rikoksilla hankitun omaisuuden, jonka laskennallinen markkina-arvo on kymmeniä tuhansia euroja.

Neljä mönkijää

Miesten epäillään anastaneen kahden viimeisen vuoden aikana Mäntsälästä, Sipoosta, Askolasta ja Lahdesta neljä nelipyörämönkijää, joista kolme saatiin poliisin haltuun ja palautettiin asianomistajille. Yksi mönkijöistä on jäänyt kateisiin.

Miehillä oli selkeä työnjako, toiset anastivat mönkijät ja toiset miehet ottivat vastaan anastetut mönkijät sekä piilottivat ne odottamaan myyntiä. Ainakin kahteen anastettuun mönkijään tehtiin muutoksia, toiseen mönkijään vaihdettiin mm. vakuutusyhtiön vahinkovarastolta ostettu laillinen runko ja toiseen mönkijään vaihdettiin renkaita ym. muita rungon osia, koska näiden muutostöiden jälkeen mönkijät olisi voinut myydä eteenpäin laillisina laitteina.

Mönkijöiden anastuksista vastanneet miehet anastivat ja piilottivat mönkijöiden lisäksi traktorikäyttöisen klapikoneen, mopon ja moottoripyörän sekä autoradioita ja rakennustyökaluja.

Tavaroiden vastaanottoon erikoistuneiden miesten epäillään ottaneen vastaan mönkijöiden lisäksi Ruotsista anastetuksi ilmoitetun Volvo S80 -merkkisen henkilöauton sekä Järvenpäästä että Turusta anastetuiksi ilmoitetut BMW 728i ja Mercedes-Benz 280 -merkkiset henkilöautot, jotka purettiin miesten toimesta Mäntsälässä osiksi.

Puretut autot myytiin osaksi osina edelleen eteenpäin muualle Suomeen ja osa purkuosista jäi miesten omaan käyttöön.

Autojen alkuperäiset omistajat tekivät petollisessa mielessä vakuutusyhtiöille perusteettomat korvaushakemukset ja ilmoittivat poliisille autot anastetuiksi. Autojen alkuperäiset omistajat olivat joutuneet tilapäisiin maksuvaikeuksiin ja toiseen autoista, BMW 728i, oli tulossa kallis automaattivaihteiston korjaus, minkä takia autojen omistajat yrittivät muuttaa autot tällä tavoin nopeasti käteiseksi rahaksi.

Petoksia

Näiden ajoneuvoihin kohdistuneiden rikosten lisäksi osan miehistä epäillään syyllistyneen maksuvälinepetokseen ja muutamiin muihin tilauspetoksiin.

Kahden miehen epäillään tehneen helmikuussa 2009 Mäntsälän Sampopankissa 5700 euron tilisiirron erään toisen asiakkaan pankin maksuautomaatille unohtamalla pankkikortilla. Tekijät kuitenkin tallentuivat pankin valvontakameran kuviin.

Lisäksi osa miehistä on tilannut eri liikkeistä yhden miehen hallitseman toiminimen laskuun Mäntsälästä ja Järvenpäästä erilaisia työkaluja ja kahden miehen epäillään tilanneen Lahdesta rakennuspuutavaraa noin 8000 euron edestä. Kaikki laskuun tilatut tavarat on jätetty maksamatta.

Petoksella hankitut työkalut on saatu takaisin mutta Lahdesta tilattu puutavara ehdittiin kiinnittää rakenteilla olevan kiinteistön seiniin ja kattoon ennen poliisin väliintuloa. Epäillyt ovat esitutkinnassa pääosin myöntäneet kaikki epäillyt teot ja juttukokonaisuus on tällä hetkellä syyteharkinnassa Kanta-Hämeen syyteosastolla.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.