Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Mansikkakakun lyhyt historia ja muut mansikkaherkut

mansikoita
mansikoitaCopyright Alma Media Oyj 2000
Julkaistu 20.07.2001 14:02

Mansikkakermakakku on kesäjuhlien kahvipöydän sammumaton suosikki. Harva osaa kuvitella keskikesän juhlia ilman vasta poimituilla mansikoilla koristettua kakkua.

Mansikkakermakakulla ei kuitenkaan ole Suomessa vielä kovin pitkää perinnettä, sillä se yleistyi maassamme vasta toisen maailmansodan jälkeen. Vielä 1800-luvulla täytekakut koottiin voitaikinalevyistä, joiden väliin pantiin omena-, luumu- tai kirsikkahilloa. Hienoimmat kakut saivat pinnalleen marenkikuorrutuksen.

Kakkujen, leivonnaisten ja pikkuleipien valmistusohjeet olivat 1800-luvun alussa suuria ammattisalaisuuksia. Leipominen kuului kaupungeissa leipurien ja kondiittorien alaan ja maaseudulla pitokokeille. Heillä oli tietoa ja taitoa ja myös tarvittavat työvälineet, vuoat ja muotit. Kotileipurit pääsivät perehtymään kakunteon saloihin 1800-luvun puolivälissä, kun ensimmäiset suomenkieliset keittokirjat ilmestyivät.

Kun työhön sitten ryhdyttiin, tehtiin kerralla riittävästi. Mantelikakkuun kului tiu kananmunia, naula makeita manteleita, luoti karvasmanteleita ja sokeria sekä kahdeksan luotia vehnäjauhoja. Samaan lopputulokseen päästäkseen nykyleipuri tarvitsisi siis kaksikymmentä kananmunaa, 425 grammaa manteleita, vajaat 13 grammaa karvasmanteleita ja sokeria sekä 104 grammaa vehnäjauhoja.

Kokkaile suut maireiksi ja makeiksi Makuja-sivujen mansikkaohjeilla:

Mansikka-tuorejuustotorttu

Mainio mansikkakakku

Mansikkatorttu

Mansikka-Brita
(MTV3 Internet / Finfood)

Lisää aiheesta:

Pasta kypsäksi minuutissa! Alkuvalmistelut lyhentävät keittoaikaa huomattavastiKanadalaiskokki teki poikkeuksellisen voileivän – pääsi suorituksellaan ennätystenkirjaanÄlä pese käsiäsi heti, kun olet levittänyt kipugeeliä – "Suurin virhe on, jos..."Tästä terveysseikasta matkailijoiden olisi hyvä olla tietoinen: "Kukaan ei tiedä kantavansa sitä"Syötkö tarpeeksi terveellisesti? Tarkista ravitsemusterapeutin listastaTämä on sähköautojen "Akilleen kantapää" talvisin – "Tulee aika monelle yllätyksenä"
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 18:52
    Ruokaniksit

    Pasta kypsäksi minuutissa! Alkuvalmistelut lyhentävät keittoaikaa huomattavasti

  • 16:20
    Ruoka

    Kanadalaiskokki teki poikkeuksellisen voileivän – pääsi suorituksellaan ennätystenkirjaan

  • 12:37
    Lääkkeet

    Älä pese käsiäsi heti, kun olet levittänyt kipugeeliä – "Suurin virhe on, jos..."

  • 09:39
    Lääketiede

    Tästä terveysseikasta matkailijoiden olisi hyvä olla tietoinen: "Kukaan ei tiedä kantavansa sitä"

  • 06:55
    Ravitsemus

    Syötkö tarpeeksi terveellisesti? Tarkista ravitsemusterapeutin listasta