Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Mansikkakakun lyhyt historia ja muut mansikkaherkut

mansikoita
mansikoitaCopyright Alma Media Oyj 2000
Julkaistu 20.07.2001 14:02

Mansikkakermakakku on kesäjuhlien kahvipöydän sammumaton suosikki. Harva osaa kuvitella keskikesän juhlia ilman vasta poimituilla mansikoilla koristettua kakkua.

Mansikkakermakakulla ei kuitenkaan ole Suomessa vielä kovin pitkää perinnettä, sillä se yleistyi maassamme vasta toisen maailmansodan jälkeen. Vielä 1800-luvulla täytekakut koottiin voitaikinalevyistä, joiden väliin pantiin omena-, luumu- tai kirsikkahilloa. Hienoimmat kakut saivat pinnalleen marenkikuorrutuksen.

Kakkujen, leivonnaisten ja pikkuleipien valmistusohjeet olivat 1800-luvun alussa suuria ammattisalaisuuksia. Leipominen kuului kaupungeissa leipurien ja kondiittorien alaan ja maaseudulla pitokokeille. Heillä oli tietoa ja taitoa ja myös tarvittavat työvälineet, vuoat ja muotit. Kotileipurit pääsivät perehtymään kakunteon saloihin 1800-luvun puolivälissä, kun ensimmäiset suomenkieliset keittokirjat ilmestyivät.

Kun työhön sitten ryhdyttiin, tehtiin kerralla riittävästi. Mantelikakkuun kului tiu kananmunia, naula makeita manteleita, luoti karvasmanteleita ja sokeria sekä kahdeksan luotia vehnäjauhoja. Samaan lopputulokseen päästäkseen nykyleipuri tarvitsisi siis kaksikymmentä kananmunaa, 425 grammaa manteleita, vajaat 13 grammaa karvasmanteleita ja sokeria sekä 104 grammaa vehnäjauhoja.

Kokkaile suut maireiksi ja makeiksi Makuja-sivujen mansikkaohjeilla:

Mansikka-tuorejuustotorttu

Mainio mansikkakakku

Mansikkatorttu

Mansikka-Brita
(MTV3 Internet / Finfood)

Lisää aiheesta:

Paistopisteen joulutorttujen testissä täysyllätys: "Kauhea källi!"THL: Influenssakausi alkamassa normaalia aikaisemminVäitöstutkimus: Yksi asia voi vaikuttaa selvästi nuoren koulumenestykseenSuperkätevä tapa tehdä joulutortut: "Lopputulos on tosi hyvä!"Kadonnut flamingo Frankie löytyi lopulta odottamattomasta paikastaGlukoosisensoreissa voi olla vaarallinen vika – diabeetikko, tarkista sensorisi!
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 19:02
    Halpa vs. kallis

    Paistopisteen joulutorttujen testissä täysyllätys: "Kauhea källi!"

  • 17:32
    Influenssa

    THL: Influenssakausi alkamassa normaalia aikaisemmin

  • 16:45
    Nuoret

    Väitöstutkimus: Yksi asia voi vaikuttaa selvästi nuoren koulumenestykseen

  • 15:34
    Leivonta

    Superkätevä tapa tehdä joulutortut: "Lopputulos on tosi hyvä!"

  • 14:02
    Luonto ja eläimet

    Kadonnut flamingo Frankie löytyi lopulta odottamattomasta paikasta