Mainos

Mansikka kypsyy kovaa vauhtia - itsepoimintaa jo ensi viikolla

Viime aikojen lämpimät, lähes helteiset kesäkelit ovat kiihdyttäneet mansikoiden kypsymistä. Aiemmin mansikkasesongin oli arvioitu alkavan vasta muutaman viikon päästä, mutta lämpimät päivät ja yöt mahdollistavat aikaisemman sadon.

- Sen verran lämmintä säätä lupaillaan myös ensi viikolle, joten kyllä mansikkakausi alkaa Etelä-Suomessa jo silloin, kertoo toiminnanjohtaja Hannu Salo Hedelmän- ja marjainviljelijäin liitosta.

Lämmin ilma vauhdittaa mansikoiden kypsymistä koko Suomessa, joten nopeasti satoa saadaan myös pohjoisemmassakin.

- Ei tämä nopeampi kypsyminen ole viljelijöitä yllättänyt. Lämpimällä mansikka kehittyy nopeammin, kylmällä hitaammin. Ja ollaanhan me nyt jo heinäkuun puolella, ja heinäkuu on mansikkakuukausi, Salo sanoo.

Arviot myöhäisemmästä sadosta tehtiin kesäkuussa, jolloin ilmat olivat kylmät ja mansikan kehitys näytti hitaammalta.

- Kaikki merkit viittaavat siihen, että ensi viikko on ensimmäinen täyden sadon viikko. Silloin käynnistyvät itsepoiminta ja markkinointi kaikissa mahdollisissa paikoissa.

Salon mukaan tämän hetken arvioiden mukaan mansikkasato on tänä vuonna parempi kuin viime vuonna.

- Viime vuonna satoa verotti aika rajutkin myyrävahingot. Tänä talvena niitä vahinkoja ei ole ollut, mutta lähiviikkojen sää ratkaisee satomäärät lopullisesti.

Mansikkakausi hurahtaa äkkiä ohi

Lämpimien ilmojen vaikutuksen on huomannut myös mansikanviljelijä Teemu Anttila. Kirkkonummella saadaan pian jo täyttä satoa.

- Ihmiset heräävät mansikkakauteen yleensä vähän jälkijunassa. Varsinkin tällaisena hellekesänä voi helposti käydä niin, että mansikkakausi onkin äkkiä ohi, ja ihmiset alkavat miettiä, mistä mansikoita saadaan.

Anttila haluaa muistuttaa ihmisiä siitä, että mansikkakausi alkaa arvioitua aiemmin.

- Ensi viikko on täällä etelässä täyttä tohinaa jo, avomaaltakin kypsyy kaikkia lajikkeita. Pohjoisen tilannetta en tarkkaan tunne, mutta uskoisin kauden aikaistuvan sielläkin.

Anttilan mukaan kannattaa tehdä jo nyt suunnitelmat mansikanpoiminnan suhteen, jos haluaa tänä kesänä kerätä ja säilöä mansikoita.

- Kyllä tämä nopea kypsyminen yllätti myös viljelijän. Ajattelin laittaa sunnuntain lehteen ilmoituksen itsepoiminnan alkamisesta, mutta päätinkin laittaa sen torstaina. Sen verran piti suunnitelmia muuttaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.